Около месец след местния вот най-интригуващата карта на България в

...
Около месец след местния вот най-интригуващата карта на България в
Коментари Харесай

Все повече общини повишават налозите

Около месец след локалния избор най-интригуващата карта на България в политически проект претърпя изменение – забавно е не коя партия в коя община ще ръководи, а коя локална власт ще вдигне налозите и таксите. „ Петната “ на картата, в които жителите ще заплащат по-високи данъци, се усилват – без значение от политическите сили.

Вчера стана ясно, че към по-висока такса „ битови боклуци “ за нежилищните парцели се ориентира община Сливен. От 1.5 промила ще стане 2. " С това ще компенсираме част от средствата, с които дофинансираме таксата. Истината е, че половината от средствата, които са нужни за сметосъбирането, се дофинансират от общината “, съобщи пред публицисти кметът Стефан Радев. Успокоението е, че макар растежа налогът остава невисок спрямо други градове.

Скок ще има и в Монтана. На сесия през декември общинският съвет ще би трябвало да утвърди за икономически здания чистотата да коства 7.5 промила, а не досегашните 6.7. За жилищните парцели повишаването е от 3.1 на 3.86 промила. Причината в Монтана е същата като в Сливен и на всички места – събираните до момента средства, в тази ситуация към 4 млн. лева годишно, просто не стигат.

И във Враца ще има нарастване. От 2 на 2.5% нараства „ налог придобиване “, а с 3-4 лева и таксата за коли, като изчисленията към момента не са приключени. И в Пазарджик текат калкулации, като за такса боклук е ясно, че ще се увеличи. Велико Търново пък предприе чудноват ход – пада 5-процентовата отстъпка при предплатено внасяне до 30 април.

От по-малките общини забавен случай е Стамболийски. Непроменяните от 8 години ставки скачат внезапно – двоен скок за налог здания, с 50% за МПС и с 45% за боклук.

София, Пловдив, Русе и Хасково бяха другите огромни общини, за които стана ясно през последната седмица, че ще се предложат по-високи данъци. Целият този интерес към джоба на данъкоплатеца пристигна след заръка на Бойко Борисов незабавно след изборите. А също и след следващи закани на финансовия министър Владислав Горанов. Преди изборите, несъмнено, валяха обещания, че локалните данъци няма да се пипат.

 

ТЕЖКИ РАЗМИСЛИ

Варна и Бургас към този момент мислят по въпроса, без да имат финално решение. Обещания, че нищо няма да се пипа, към този момент дават администрациите на Плевен, Смолян и Благоевград.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР