Около два пъти по-високи са сметките за газ на битовите

...
Около два пъти по-високи са сметките за газ на битовите
Коментари Харесай

Компенсациите за газа дойдоха. С колко намаля сметката

Около два пъти по-високи са сметките за газ на битовите консуматори за декември и януари спрямо предходната зима, макар включените в последната фактура обезщетения за двата месеца вкупом.

Традиционно сметките за газ идват на 1-о число, само че в този момент част от клиентите алармират за закъснение.Причината е изчисляването на обезщетенията. За декември те са закрепени на 26,77 лв., а за януари - на 42,31 лв. за всеки изразходван мегаватчас. Това значи, че в случай че потреблението на едно домакинство е било да вземем за пример 4 мегаватчаса през декември и януари, то в този момент ще получи понижение от (43,31 + 26,77 = 70,08 лева), умножено 4. Това  прави общо 276,32 лв..С тази сума се редуцира сметката по фактурата за януари, която за въпросното домакинство е малко над 770 лв.. 

Това значи, че домакинството ще би трябвало да заплати за газ към 494 лв.. 

Изчисленията демонстрират още, че обезщетенията за декември и януари, взети дружно, понижават дължимата сума по януарската фактура с почти една трета. Въпреки това фамилията ще би трябвало да заплаща близо двойно повече спрямо януари предходната година, когато за сходно ползване сметката за газ за отопление, затопляне на вода и готвене е била общо към 250 лв..Причината е фрапантното покачване на цената на газа през последната година. Най-големият скок пристигна с началото на 2022 година като от първи януари един мегаватчас нарастна с 31% до 133,81 лева без Данък добавена стойност. За съпоставяне година по-рано - през януари  2021 г, цената е била 26,93 лв.. Утвърдената от КЕВР цена на газа за февруари пък е със 17% по-ниска от януарската. Въпреки това обаче тя остава доста по-висока в сравнение с през предходната година – 110,28 лв. за мегаватчас. 

Компенсациите след заплащане на Данък добавена стойност

Трябва да се има поради, че в сметката на битовите консуматори влиза освен цената на самия газ, само че и такси за систематизиране, доставяне, транспорт и достъп до мрежата. Отделно върху всичко това се начисляват и 20% Данък добавена стойност.  Сумите за отплата пък се изваждат от сметката откакто към този момент е обложена с Данък добавена стойност. Самият размер на обезщетенията се образува по утвърдена предишния месец от държавното управление формула. Те съставляват 50% от разликата сред цената на газа за съотвения месец и базовата  стойност на синьото гориво, която е избрана на 48,84 лв. за мегаватчас. По тази причина отстъпката за декември е 26,77 лв. за всеки изразходен мегаватчас, а за янаури, когато цената се повиши – 42,31 лв..  Въпреки обезщетенията отоплението на газ тази зима излиза по-скъпо спрямо това на парно и ток, защото върху техните цени бе натрапен мораториум до края на март. 

Потребители пред инфаркт

Част от потребителите подвигнаха кръвно, откакто на 2-и феверуари видяха сметките си за газ. Причината е, че в началото в част от фактурите не бяха отразени обезщетенията. Така семейство пенсионери от Шумен да вземем за пример получи фактура за газ за 719 лв.. Час по-късно измежду клиентите настъпи утешение, откакто получиха поправените си фактури с включени обезщетения за декември и януари. Така сметката, която би трябвало да заплати въпросното домакинство бе понижена на 483 лв.. Сумата отново е голяма, над два пъти по-висока спрямо предходната година, само че най-малко не надвишава психическата граница, за която бяхме готови, споделят пострадалите.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР