Около 5000 българи получават непълна пенсия за този месец заради

...
Около 5000 българи получават непълна пенсия за този месец заради
Коментари Харесай

МЗ остави 5000 души с непълна пенсия

Около 5000 българи получават непълна пенсия за този месец поради забатачена смяна в периодите на медицинските им експертизи. Проблемът визира хора с инвалидни пенсии, за които действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК бе продължено до 13 юли поради изключителното състояние. Тъй като липсва ново удължение на периода, Националният застрахователен институт ще им изплати част от пенсията, която обгръща интервала от началото на месеца до 13-о число.

От института заявиха през днешния ден подготвеност да изплатят сумите за пенсии и добавки за останалата част от месец юли на пенсионерите от посочената група, ако бъде признат и влезе в действие нормативен текст, който планува удължение на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13 юли.

Удължаването на периода трябваше към този момент да е реалност - здравният министър Кирил Ананиев го даде обещание след митинг на майките от " Системата ни убива " още на 19 юни. Тогава Министерство на здравеопазването публично разгласи, че срокът на годност на всички ТЕЛК решения ще бъде продължен до 30 септември. " По този метод ще се избегне скупчването на доста хора на едно място и ще бъде понижен рискът от заразяване с COVID-19. За задачата жителите ще имат разполагаем в допълнение време, в границите на което да набират нужната им здравна документи за освидетелстване от лечебни заведения, медицински експерти и лаборатории ", изясни министърът пред протестиращите. Министерството трябваше да предложи нужните за това законови промени, само че това по този начин и не стана.

ПРОБЛЕМИ

Майките упорстваха за отсрочката, защото се тормозят от заразяване, до момента в който събират документите за ТЕЛК по разнообразни здравни институции.  " Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи. Да, само че тези документи не са шофьорска брошура. Това са  десетки проучвания по разнообразни лечебни заведения, където има най-голяма заплаха от болестта Covid-19 ", изясни преди месец пред БНР Вера Иванова от самодейността.

ЗАКОНЪТ

По закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които срокът е изминал по време на изключителното състояние, не престават действието си по време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация, т.е. до 13 юли. Не е планувана пролонгация обаче за решения, чийто период изтича след 13 май - за тях пациентите по сегашната наредба още веднъж би трябвало да се излагат на риск и да обикалят лечебните заведения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР