Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в

...
Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в
Коментари Харесай

Българи внесоха петиция в парламента на Косово за признаване на българската общност

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в Народното събрание на страната, в която упорстват за публично признание на българската общественост , съобщи БНР.
Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в регионите на областите Гора и Жупа, а документът беше публично показан на косовските управляващи от организацията " Обединени българи в Косово от Гора ". Очаква се скоро Народното събрание да я прегледа и да вземе решение.
Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по тематиката, и по-рано този месец беседва с косовския министър председател, външния министър и ръководителя на Народното събрание, дефинира събитието като историческо.
" Това е един обективен и либерален акт, който демонстрира, в случай че бъде задоволен, че в действителност политическата класа на Косово има предпочитание да съблюдава демократичните правила и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и поредност във връзка с българските общности на Западните Балкани. След признание на българското малцинство в Албания е разумно и нашите сънародници, които са от другата страна на границата – в Косовска Гора и в Жупа, също да бъдат приети “, акцентира Ковачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР