Около 50 българи от Западните покрайнини са останали излъгани в

...
Около 50 българи от Западните покрайнини са останали излъгани в
Коментари Харесай

Около 50 българи искали да бъдат прегледани от задържаните ни медици в Босилеград

Около 50 българи от Западните околности са останали излъгани в вярата да бъдат прегледани и съветвани от български лекари в Босилеград. Това обявиха уредниците от Културно-информационния център в град, замислили акцията за безплатни медицински прегледи.

Знаете, сръбските управляващи задържаха през вчерашния ден българските медици и по този начин на процедура провалиха акцията.

В босилеградското село Горна Любата Иванка Христова се грижи за тежко болния си брачен партньор. Вчера пътували един час по черен път, с цел да се срещнат с българските лекари, които идват да преглеждат гратис.

В помещението за прегледи влиза здравен контрольор съпроводен от група служители на реда и води медиците.

Здравният контрольор съставил констативен протокол на Културно-информационния център, че упражнява здравна активност без лиценз – това плануват новите условия, въведени в Сърбия.

Проверката е пристигнала от Ниш, което значи, че тя е била авансово проведена.

Екипът ни потърси пояснение от началника на полицейското ръководство в Босилеград. В съботния ден, той не беше открит за коментар. По телефона сподели да го потърсим в понеделник.

Кметът на Босилеград също не отговаряше на мобилния си телефон.

През целия ден Иванка и мъжът ѝ остават да ги чакат – гладни и жанди, с вярата да се върнат. На дамата дори ѝ прилошало.

Владимир Янев, един от лекарите, се прибра отчаян в България.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на нашите лекари без да им се даде информация и без да им издигнат обвинявания е неприемливо. Той напомни, че това е филантропична помощ и медиците преглеждат изцяло гратис.

Иванка вижда вяра за излекуване на брачна половинка си само в България. След като българските лекари не го прегледали в Босилеград, в този момент ще търсят метод да пътуват до София.

От Културно-информационния център в понеделник ще потърсят Министерството на здравеопазването в Сърбия, с цел да се срещнат с новите условия за прегледи.

Междувременно от българското Министерство на външните работи оповестиха, че Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград Радко Влайков да повдигне въпроса за случая пред сръбските управляващи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР