Около 43% от населението на България се е срещало с

...
Около 43% от населението на България се е срещало с
Коментари Харесай

Близо половината от българите са се срещнали с COVID-19

Около 43% от популацията на България се е срещало с ковид. Това демонстрира национално проучване на една от огромните вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 обитаеми места, обяви на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Изследвани са 2665 проби, взети в разнообразни дни и градове на инцидентен принцип.

Той показа презентация на частна лаборатория " Цибалаб ", която направила лично изследване в опит да откри какъв брой точно българи са се заразили с COVID-19. 

По нейни данни Пазарджик оглавява класацията с 62%, следван от Ямбол (56%). Една трета от живеещите пък в София имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията доктор Недялко Калъчев.

" В края на деня на инцидентен принцип избирахме проби в разнообразни дни, не в един ден. Разрез за деня на хора, посетили лабораторията - може да са бременни дами, хора с онкологични или сърдечно съдови болести или със признаци на COVID-19. Извадката демонстрира, че в огромните градове процентът на срещалите вируса е по-малък. За столицата едвам 31 на 100. В изследването обаче не се регистрират имунизираните българи. За да не спада техният брой, здравното министерство възнамерява нова осведомителна акция ", изясни доктор Недялко Калъчев, шеф на здравна лаборатория.

По-рано през днешния ден по БНР той съобщи, че има хора, които са ваксинирани, само че не образуват антитела. Това се случва рядко при избрани групи пациенти, които развиват невисок имунен отговор. 

Той разясни, че огромна част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат обичайно равнище на антитела. " Те не са малко. Това е един доста порядъчен отговор ".

Масово тестване на българите за съществуване на антитела няма да има ,

защото това щяло да даде единствено момента фотография на обстановката, съобщи доктор Кацаров.

" При антителата има следния въпрос - те понижават след известно време след срещата с вируса, само че това не значи, че нямаме имунитет. Така ние ще установим единствено неотдавна срещалите се, а не всички ", изясни министър Кацаров.

Националният имунизационен щаб ще се преструктурира в Консултативен съвет

по имунизация към Министерството на здравеопазването, съобщи още Кацаров.

Здравният министър добави, че ще се построи осведомителна система за всички приети в болница, имунизирани и преболедували. Софтуерни компании към този момент работят по създаването на регистъра.  

" Ще изградим техническо място при нас, където да има информация за всички имунизирани, всички лежали в лечебни заведения, за всички проби на антитела от март до момента. Ще се сортира по ЕГН и области и общини. Събирайки тези данни ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали с вируса до този миг. Всеки нов случай ще добавя насъбраната база данни ", сподели Стойчо Кацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР