Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят

...
Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят
Коментари Харесай

Пътеводител за евроизборите: кой, кога и как ще гласува и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се насочат към изборните секции в дните от 23 до 26 май, с цел да изберат законодатели, които да ги съставляват в Европейския парламент през идващите пет години. Следва информация за това огромно проявяване на демокрацията - многонационалното гласоподаване за единствената демократично определена институция на Европейския съюз.

Кой, по кое време и по какъв начин ще гласоподава в Европейски Съюз?

Изборният маратон в Европа стартира на 23 май в Холандия и Англия - в случай че, както наподобява, Обединеното кралство към момента е член на Европейски Съюз тогава. Избирателите в Ирландия излизат на идващия ден. Хората в Латвия, Малта, Словакия и Чехия гласоподават на 25 май, а в останалите 21 страни бюлетините ще се пускат на 26 май.

Гласоподавателите във всяка страна от Европейски Съюз ще избират част от 751-те законодатели в Европейския парламент, който заседава в Брюксел и Страсбург. Тази численост може да бъде сведена до 705, ако Англия утвърди договорката за Брекзит преди началото на изборите.

Местата в Европейския парламент са разпределени съразмерно съгласно числеността на популацията на страните. Кипър, Люксембург и Малта имат минимум места - по шест, а страната с най-голямо население, Германия - 96.

Резултатите във всяка страна ще бъдат оповестени на 26 май след затварянето на последната изборна секция в Европейски Съюз.

Колко значим е Европарламентът?

Правомощията на законодателното заседание постепенно се усилват. Парламентът оказа помощ за възстановяване на сигурността на въздушния трафик в Европа, за ограничение на потреблението на пластмасата, постави завършек на таксите за телефонен роуминг в границите на блока, укрепи отбраната на персоналните данни, сложи цели в битката с климатичните промени, понижи излъчванията на въглероден двуокис от колите. Той има думата и по договорите - от комерсиалните договаряния до Брекзит.

Могъщта Европейска комисия предлага законопроекти, до момента в който евродепутатите трансформират или договарят по текстовете им с националните държавни управления, които са действителният източник на власт в съюза и са показани от Европейския съвет.

Често се случва огромно влияние върху европейските избори да оказва вътрешната политика на обособените страни от Европейски Съюз, както стана през 2014 година с поддръжката във Англия за антиевропейската " Партия за самостоятелност на Обединеното кралство " (ЮКИП) или сериозният напредък във Франция на крайнодесния " Национален фронт " на Марин Льо Пен, преименуван в този момент на " Национален общ брой ". Изборите постоянно биват употребявани от недоволни жители, с цел да изразят митинг против своите национални държавни управления.

Какви са тематиките на евроизборите?

Не съществува нещо като " европейски жители ", тъй че гласоподавателите са склонни да реагират на националните ползи.

Как Европа се оправя с миграцията е доста огромна паника за гласоподавателите в Италия, Унгария, Полша и другаде. Често гласоподавателите се въздействат от икономическите проблеми, а бъдещето на Англия в Европейски Съюз също още веднъж е фактор.

Проучване на публичните настройки в Европейски Съюз през април откри, че гласоподавателите са най-загрижени за стопанската система, безработицата, имиграцията, околната среда и измененията в климата, тероризма, спазването на човешките права, демокрацията и общественото благоденствие.

Кой може да завоюва и какво?

Най-последните прогнози от 18 април сочат, че десноцентристката Европейска национална партия ще остане най-големият блок в Европейския парламент със 180 места - спад по отношение на 217-те места от изборите през 2014 година Левоцентристката група на социалистите и демократите също се чака да изгуби позиции, смъквайки се от 186 до 149 места.

Измежду другите партии от " главното течение " Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) се чака да завоюва 76 места - с шест повече от 2014 година, до момента в който " Зелените " може да се класират четвърти с към 57 мандата вместо досегашните 52. Сега обаче наподобява, че либералите ще образуват нова група с френската центристка партия на Еманюел Макрон.

Що се отнася до крайнодесните и националистите - групата " Европа на нациите и свободите ", която събира партии като италианската " Лига ", английската ЮКИП и френския " Национален общ брой " - прогнозата е те да завоюват 62 мандата спрямо актуалните 37.

Нови партии като " Партията на Брекзит " във Англия са квалифицирани като " други " в смесена група, която съгласно прогнозите ще се разшири от 21 до 62 места.

Как вотът ще промени Европа?

Очертава се европейските политически групи от " главното течение " за запазят контрола си върху институцията, само че според от резултатите те може да бъдат принудени да влизат в неуместни взаимни отстъпки или неприятни съюзи, с цел да прокарват законодателни актове на Европейски Съюз.

Популистки и националистически партии получават възходяща поддръжка на национални избори в доста европейски страни, само че тяхното паневропейско въздействие ще зависи от това дали ще съумеят да образуват мощна политическа група в Брюксел. Това сигурно е тяхна цел. Твърдолинейният вътрешен министър на Италия Матео Салвини, водач на партията " Лига ", се пробва да събере популистка група от национални партии, която по думите му да раздруса радикално политиката на Европейски Съюз. Съставянето на такава група не е елементарно (необходими са най-малко 25-има депутати от най-малко една четвърт от 28-те страни членки), само че то е значимо, тъй като отваря скъп достъп до европейско финансиране и политическо въздействие.

Какво ще се случи след изборите?

От 27 май новоизбраните законодатели на Европейски Съюз ще стартират да договарят за съставянето на парламентарни групи.
Мандатът на сегашния Европейски парламент изтича на 1 юли и членовете на новия състав ще заемат местата си в Страсбург на идващия ден. На първото пленарно съвещание на 2 юли депутатите ще би трябвало да изберат ръководител, 14 заместник-председатели и петима индивида на други управителни постове в събранието, както и да дефинират числеността и състава на парламентарните комисии.

Ръководителите на страните от Европейски Съюз ще се съберат на 28 май, с цел да изберат претендентите за най-висшите постове в блока. Между юли и октомври Европейският парламент би трябвало да утвърди тези претенденти и най-много новия ръководител на Европейската комисия. Тогава ще стартират парламентарните чувания за одобряване на еврокомисарите, виновни за обособените политики. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (347)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР