Около 4 700 българи са диагностицирани с рак на белия

...
Около 4 700 българи са диагностицирани с рак на белия
Коментари Харесай

Заради липса на профилактика: 70% от болните с рак на белия дроб разбират твърде късно

Около 4 700 българи са диагностицирани с рак на белия дроб през предходната година. Той е най-смъртоносното онкологично заболяване. Притеснителни са данните, че 70% от пациентите схващат късно за заболяването, тъй като към момента няма стратегия за ранно разкриване на рак на белия дроб.

Ракът на белия дроб е най-честото онкологично заболяване при мъжете и пето по периодичност при дамите.

" 70% от пациентите с белодробен рак се диагностицират късно, в трети и четвърти етап ", означи проф. Росен Петков, шеф на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

" В Европа пациентите се откриват в по-ранни стадии на болестта и успеваемостта от лекуването е в пъти по-голяма ", сподели доцент Николай Янев, бронхолог в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Болестта е подла, тъй като дълго се развива без никакви признаци. А когато се появят продължителна кашлица, болежка в гърдите и загуба на тегло, белодробният рак е достигнал етап, в който лекарите не могат да създадат интервенция.

" Защото считаме, че е по-голям рискът да се навреди на пациента, в сравнение с да успеем да му помогнем ", добави Янев.

Открит в точния момент, ракът на белия дроб може да се лекува. Това демонстрира опитът на медиците от столичната болница " Св. Иван Рилски ".

" 9 месеца откакто успяхме да потвърдим болестта, тя организира надлежно характерно лекуване - дамата е в цялостна ремисия, т.е. тя е излекувана ", заяви още Янев.

Най-добрият метод за ранно разкриване на рак на белия дроб са наложителни периодически проучвания на рисковите групи.

" Пушачи с повече от 30 пакета, на възраст над 50 години следва да бъдат от време на време проследявани и ранно диагностицирани, в случай че се случи да имат това заболяване ", сподели Петков.

Други рискови фактори са мръсният въздух и работа при нездравословни условия. Ранната диагностика на белодробния рак, с изключение на за лекуването на пациентите, ще има позитивен резултат и за бюджета на здравната каса.

" Ще понижи скъпоструващите лечебни стратегии. Защото един болен, колкото по-късно се диагностицира, толкоз по-агресивна химиотерапия би трябвало да се организира ", изясни Петков.

Ще има ли у нас стратегия за ранно разкриване на рак на белия дроб от здравното министерство не ни дадоха отговор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР