Около 3000 чужденци работят по морските ни курорти. Половината от

...
Около 3000 чужденци работят по морските ни курорти. Половината от
Коментари Харесай

Експерт: Около 3 хил. работници от трети страни работят в туризма у нас

Около 3000 чужденци работят по морските ни курорти. Половината от тях са от Украйна, следват тези от Молдова.

С последните промени в Закона за трудовата миграция доста се улесни вносът на работна мощ за сезонна претовареност в границите на до 90 дни за секторите " Туризъм " и " Селско стопанство ". По гледище на бизнеса и поради неналичието на български служащи се разреши на претендентите за работа, които идват от страни отвън Европейския съюз да не демонстрират дипломи и документи за подготовка.

" Обикновено хората, които стартират работа в тази категория, са младежи сред 19 и 25 години, като доминират 20-годишни и 22-годишни ". Това разяснява в изявление за БНР специалист по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.

" Дори има случаи, в които 17-годишни аплайваха, само че беше невероятно, поради българското законодателство. Тези хора са привлечени от обстоятелството, че в Украйна има много територии, които са във боен спор и там сега няма никаква претовареност от една страна, въпреки това минималната работна заплата в Украйна от 1 март тази година е 110 евро, а българската, за която те идват е 230 евро ", изясни специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР