Около 3,5 млн. евро (близо 16 млн. турски лири) са

...
Около 3,5 млн. евро (близо 16 млн. турски лири) са
Коментари Харесай

Българската желязна църква Св. Стефан в Истанбул отново заблестя

Около 3,5 млн. евро (близо 16 млн. турски лири) са вложени в цялостната реституция на българската желязна черква " Св. Стефан " в Истанбул, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет. От тези средства България е предоставила целево два транша - за 200 000 евро и за 190 000 евро.

Обновената църквата " Св. Стефан " ще бъде публично открита с церемониален молебен на 7 януари, неделя, в наличието на българския министър председател Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Желязната черква в Истанбул е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава постройката, дружно с обзавеждането й, костват на Българската страна към 1 млн. златни лв.. Съграждането й, с помощта на попечителския фонд на Българска национална банка, има значимо политическо значение. Запазването на идентичността на българската националност в нейните етнически граници след Освобождението на България е съществена функционалност на Българската екзархия, чието седалище, основано в Истанбул през 1870 година, остава там до 1916 година

Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания " Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,5 м, а ширината - 12,5 м.

Строително-ремонтните действия и цялостната реституция на църквата " Свети Стефан " са осъществени в границите на 7 години взаимно от Истанбулската огромна община, Областната администрация на град Истанбул и " Фондацията на Православната черква на българската Екзархия " в Истанбул. Собствеността върху църквата е била възобновена от турската страна на " Фондацията на Православната черква на българската Екзархия " в Истанбул с нотариален акт през 2004 година От тогава са почнали опити за изцяло поправяне на храма и опазване на първичния му тип.

Предприетите дейности са в следствие и на Споразумението сред министерствата на културата на двете страни по Програма за съдействие в запазване на недвижимото културно завещание, подписана за интервала 2002-2003 година

Основните строително-ремонтни и реставрационни действия са почнали през 2011 година, след приемане на позволение от турската страна, поради обстоятелството, че църквата е исторически монумент, част от културно-историческото завещание на страната. Храмът бе затворен за свещенодействие заради съществени проблеми в носещата структура, в резултат на разяждане.

Ремонтът е стартират от турската компания " Артун иншаат ", която е спечелила оповестения търг от Истанбулската огромна община с присъединяване единствено на турски компании. Извършени са били огромни укрепителни действия в основата на църквата. Фирмата е работила по обекта в интервала 2011-2014 година От 2014 година ремонтните действия и реставрацията са се правили от друга турска компания " Таш япъ ", спечелила новия търг, разгласен от Истанбулската огромна община. Главният проектант на плана по реставрацията е Фикрийе Булунмаз, която управлява строителния и реставраторски екип.

Финансовите средства за ремонта се обезпечават преди всичко от турската страна и съответно от Истанбулската огромна община, Областната администрация на Истанбул и община Фатих. Поради сложността на процеса и привършване на отпуснатите фондове строително-ремонтните действия са спирани на няколко пъти в границите на месеци и след това още веднъж възстановявани.

От 2014 година финансирането е поето напълно от Истанбулската огромна община с съответната интервенция на тогавашния регионален шеф на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Финалната фаза на реставрацията е била осъществена при персоналната ангажираност на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Във вътрешно архитектурен проект е осъществена цялостна замяна на пода на първия етаж. Реставрирани са всички декоративни детайли по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения пиедестал на храма се е оформило ново многофункционално помещение-крипта, което ще бъде употребявано като изложбена зала и други културни прояви на българската общественост. Изградена е модерна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата.

Във външно архитектурен проект е осъществен повсеместен ремонт на металните градивни и корпусни детайли на храма. Подменено е напълно покривното покритие.

Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са непокътнати и напълно актуализирани гробните места на заровените видни български възрожденски духовници. На основата на тази планировка е построена и нова битова постройка в източната част на двора със санитарни възли и дребен кухненски бокс. Цялостно е построена оградата на двора, като са непокътнати истинските декоративни детайли.

Понастоящем българската православна общественост в Истанбул наброява към 500 души. Тя е съсредоточена най-вече в Истанбул. През годините българската общественост е основала разнообразни сдружения, които са развивали действия от нейно име и в нейна изгода. Пример в това отношение е учреденото през 1910 година благотворително сдружение " Радост ".

През 2015 година е основано българско неделно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " по самодейност на генералното консулство. То се е трансформирало в главен мотор и сборен център за активността на общността.

От 1992 година българската страна годишно отделя средства посредством бюджета на Министерството на външните работи за прехрана на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 година тази сума е 50 000 евро годишно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР