Около 27 декември се очаква към Антарктида да потегли българският

...
Около 27 декември се очаква към Антарктида да потегли българският
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Тръгването на българския кораб към Антарктида непрекъснато се отлага

Около 27 декември се чака към Антарктида да потегли българският боен научно-изследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " , съобщи пред БНР проф. Христо Пимпирев , началник на националните антарктически експедиции и ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

По думите му тръгването на кораба непрестанно се отсрочва поради многократни инспекции за сигурност , като в началото е трябвало да отплава на 1 декември, а по-късно - на 15-и.

" Тази експедиция е неповторима полярна експедиция. Тя е неповторима и в цялата ни морска история, защото за пръв път в историята на България боен научно-изследователски транспортен съд ще прекоси съвсем Атлантика, ще мине през най-бурните води на Земята и ще работи цялостен месец в Антарктида. По този метод ние ще потвърдим, че сме морска нация, а не сме затворени в едно континентално море ", сподели проф. Пимпирев по отношение на идната 31-вата национална антарктическа експедиция. " Черешката на тортата е корабът " Св. св. Кирил и Методий ". Много ни се подвигна цената, условно, на нашите учени с този транспортен съд, тъй като внезапно има доста огромен интерес от всички полярни страни ", означи той.

Преди 2 дни първата група от експедицията е потеглила към остров Ливингстън. Тя се състои от 11 учени и логистици. " Те ще имат значимата задача да открият базата. Те ще стигнат до базата по остарелия изпитан метод на стопаджийство. Вдигнах ръка на чилийските военноморски сили и те споделиха, че на техен транспортен съд имат 11 места и ще вземат нашите полярници ", изясни Христо Пимпирев.
 Български боен транспортен съд отплава към Антарктида
Български боен транспортен съд отплава към Антарктида

Президентът връчи българското знаме на откривателите в 31-ата Българска антарктическа експедиция

Той уточни, че началото на българските научни походи до Антарктида е сложено преди 35 години. " За 35 години ние сме една доста уважавана и ценена полярна нация. За тези години сме работили с над 300 учени от 35 страни от целия свят. Абсолютно на равностойни начала сега строим научна лаборатория на остров Ливингстън, която ще бъде извънредно съвременна и ще подкрепи щурма на Европейски Съюз към полярните райони. Те са предпочитани в научните проучвания ", посочи проф. Пимпирев.

Имаме национална стратегия за полярни проучвания, призната от Министерски съвет, означи той, като акцентира, че това е държавна задача, а не екскурзия. " Там се вършат най-значимите открития, които касаят цялото човечество. Изследват се климатичните промени, тъй като Антарктида е една естествена естествена лаборатория. Там климатичните промени се виждат незабавно. (...) Освен климатичните промени, този континент е доста богат на потребни изкопаеми. Има скъпи метали, без които не може да се направи една батерия. Доказа се, че има злато в покрайнините на българската база. Много са значими изследванията. Да не приказваме за биологията, където се изследват микроорганизми, които живеят единствено там ", посочи ръководителят на българските полярници.

Очаква се учените ни да останат на Антарктида до 10 март и да се завърнат на родна земя през май, а към края на 2023 година да излязат и първите резултати от изследванията им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР