Около 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки

...
Около 103 млн. лв. е индикативният бюджет, предвиден за мерки
Коментари Харесай

Дават 103 млн. за саниране на еднофамилни къщи

Около 103 млн. лева е индикативният бюджет, очакван за ограничения за енергийна успеваемост на еднофамилни жилищни здания в границите на интегрираната стратегия за енергийна успеваемост, включена в плана на Национален проект за възобновяване и резистентност.

За първи път притежателите на къщи ще имат достъп до безплатни средства за саниране. Предстои след утвърждение на проекта от Европейска комисия да се изготвят условията, с които ще се подават заявки пред общините.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на обществената онлайн консултация по Плана с Управителния съвет  на Националното съдружие на общините в Република България, министерствата на енергетиката, на културата, на младежта и спорта, на вътрешните работи и други, на която бе дискутирана Интегрираната стратегия за енергийна успеваемост.

3 милиарда лева са плануваните вложения по Плана за възобновяване и резистентност, с които ще се ползват ограничения за повишение на енергийната успеваемост на публични, частни и индустриални здания и ще се построяват съвременни системи за улично осветяване. 1,7 милиарда лева е общият запас, очакван за жилищни здания, от които над 90% - за многофамилни. С 417 млн. лева ще се финансират обществени сгради, а над 282 млн. лева са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се планува да се насочат за енергийно дейно улично осветяване, в това число въвеждането на интелигентни системи за неговото ръководство.

Бенефициенти ще са общини, регионални администрации и министерства, като ограниченията във връзка с промишлените предприятия и уличното осветяване ще се извършват и посредством благоприятни условия за публично-частни партньорства.

Бюджетът се планува да бъде разпределен уравновесено на територията на страната за задачите на осъществяване на районната политика. Обхватът на мярката е територията на цялата страна. За тази цел ще се разработят методология и критерии за систематизиране на средствата и за приоритизиране на обществените и на жилищните здания. Критериите ще бъдат избрани взаимно с НСОРБ и заинтригуваните ведомства в хода на структуриране на условията.

За всички ограничения ще се изготвят типови заявки. При кандидатстване ще би трябвало да има градивно и енергийно проучване.

Мерките, които ще се ползват в обществения сграден фонд – общинска и държавна благосъстоятелност, в това число кметства в селата, ще се извършват в партньорство или независимо от общините и секторните ведомства. Предстои за тях да се разгласи обществена покана с насоки. 70% от планувания запас по мярката е очакван за обществени административни здания, а по 15% от него ще са за културна и спортна инфраструктура. Сгради на просветителната, здравната и обществената инфраструктура са детайл на финансиране през съответните секторни ведомства.

При многофамилните жилищни здания се планува продължение на осъществяването на в този момент настоящата Национална стратегия за енергийна успеваемост, като фокус ще бъдат чакащите планове в Българската банка за развиване, както и тези в листите на чакащите по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Става дума за над 3000 обекта на територията на страната, които ще претърпят спомагателна приоритизация по заложени критерии от Министерство на регионалното развитие. За приоритизиране на постройките и оформяне на критериите ще се търси спомагателна информация от общините.

За повишение на енергийната успеваемост ще могат да аплайват дребни, междинни и огромни предприятия в цялата страна. С превес във връзка с опция за финансиране се планува да бъдат огромните предприятия, които са с максимален сграден фонд, защото ще имат най-важен принос за понижаване на нездравословните излъчвания. Целта е да се увеличи конкурентоспособността на стопанската система с понижаване на себестойността на продукцията посредством понижаване на оперативните разноски. Изпълнението на мярката ще е композиция от безплатна финансова помощ и съфинансиране несъмнено от финансов разбор на спестени бъдещи разноски, ще се дава опция за достъп до нисколихвено кредитно финансиране за съфинансиращата част.

При подмяната на уличното осветяване, с изключение на нови енергоспестяващи лампи, замяна на кабели, стълбове и внедряване на интегрирани интелигентни системи за ръководство, ще може да се включат също видеонаблюдение, системи за повишение на сигурността в обитаемоте места, както и модули за безжичен интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР