Охлюв върху напечен от слънцето асфалт. Ако завали, ще се

...
Охлюв върху напечен от слънцето асфалт. Ако завали, ще се
Коментари Харесай

Лечение без ограничение


Охлюв върху напечен от слънцето асфалт. Ако завали, ще се избави. Също, в случай че някой го реалокира. Подобна е ориста на тези, които не могат/не желаят да станат част от общността на цифрово грамотните. Скоро просто ще бъдат изхвърлени от зоната си на комфорт. Според статистиката това са 44% от хората над 18 години в Европейски Съюз. Данните демонстрират, че те имат нулеви или съвсем нулеви цифрови качества (това е  доста повече от използването на интернет и чат). Останалите 56% би трябвало да усвояваме плодовете на цифровата гражданска война. Не единствено с цел да останем на работа, само че и търсейки способи да решим здравните си проблеми. Защото всеки рови в интернет, когато нещо го заболи, нали? И тъй като „ да си пациент, е доста мъчно в която и страна да живееш “, както обобщи личния си опит 34-годишната Мария Филипова, приключила магистратура по нововъведения в „ Харвард “ и началник в световна компания.
Минавайки през 15-месечно тестване, тя основава собствен способ за справяне със здравния си проблем. Идеята є пациентът да взе участие като равносилен сътрудник на здравния екип, който взема решение неговия проблем, не е нова. Новото е, че медиците би трябвало да слязат до неговото равнище и да го признаят за подобен.
 Pause meditation предлага „ релаксация на върха на пръстите “. Авторите са употребявали тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система. Pause meditation предлага „ релаксация на върха на пръстите “. Авторите са употребявали тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система.

На десетото издание на УЕБИТ – Европа, което се организира през юни в София, се оказа,  че освен Мария, а десетки иноватори по света мислят върху въпроса по какъв начин да подобрят връзката сред участниците от двете страни на бариерата – лекари и пациенти, – която става все по-трудна. Как да създадат от тях един екип? С помощта на телемедицината, изкуствения разсъдък, логаритми, приложения...  
ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ НЯМАТ ВРЕМЕ ДА съдебна експертиза ГРИЖАТ ЗА РЕПУТАЦИЯТА СИ
„ Събрахме най-хубавите лекари от три континента в topdoctors.com. Това са над 60 000 експерти от Съединени американски щати, Европа и Латинска Америка. Можем да препоръчаме най-подходящия експерт за вашето заболяване или вие самичък да си го изберете. След това - да си запазите час за обзор при него, да си обмените есемеси  или да извършите видеоконсултация “, сподели Омар Габеза от Барселона, цифров маркетинг шеф.  
Тогава пациентът защо заплаща?
„ Единствено за консултациите онлайн – акцентира той. - Нашите изследвания демонстрират, че 80-90% от хората си избират доктор съгласно отзивите за него в интернет. А лекарите са толкоз заети, че нямат време да се погрижат за своята известност. Ние поемаме тази отговорност против месечна такса от всеки доктор, който включваме в нашия лист. “
Сайтът е на 4 езика – италиански, испански, съветски и британски. Има 20 млн. клика годишно и 500 000 непокътнати часа за обзор. 84% от диагнозите, сложени още на първия обзор, след това се удостоверяват. Неговото приложение за смарт телефон обезпечава видео- и аудиоконсултация, опазване на час за обзор. То може да интерпретира обявените признаци, да преценя рисковете и да дава насоки за деяние. В „ мозъка “ му се съдържат милиони данни за необятен набор от болести. „ Нашата задача е да осигурим опазване на здравето, налично за всеки човек на планетата “ – написа на уеб страницата. Topdoctors.com си партнира с доста известния във Англия Babylon health.com, който свързва пациентите с техните персонални лекари.
ГРЕШНА ДИАГНОЗА И ВТОРО МНЕНИЕ
Въпросът дали е вярна диагнозата ми занимава от ден на ден хора и не тъй като жертвите на лекарските неточности стават повече, а тъй като хората все по-активно поемат отговорността за личното си здраве. Известно е, че 12 милиона са амбулаторно болните в Съединени американски щати, които получават неверна диагноза. Годишно 100 000 души умират поради лекарска неточност.  „ Мнозина познават чувството, че диагнозата, която им е дадена, не е доста точна. Или медикаментите, които са получили, не работят. Или интервенцията, която им е препоръчана, не е наложителна. И почват да търсят второ и трето мнение. Ние работим като медиатор сред пациента и експерта, който може да даде мнение по актуалните проучвания или да назначи нови. Това може да стане онлайн, като пациентът показа проучванията си или с консултация наживо “, споделя неврологът Аруин Родригес, който работи в Англия и е основател на уеб страницата за второ мнение – regentа healthcare.
ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА ВКЪЩИ
Поставянето на диагноза отдалечено става все по-обичаен стадий от лечебния развой. Затова  групата Stanford Machine Learning Group, чиято задача е да усъвършенства живота на хората благодарение на изкуствения разсъдък, създава логаритъм, с който пневмония може да се диагностицира единствено по рентгенова фотография. А от пневмония в Съединени американски щати годишно умират 50 000 души, един милион са приетите в болница. 
Понастоящем Chest X-rays е най-хубавият способ за диагностициране на пневмония в света, считат основателите му. Представлява 121-слойна конволюционна невронна мрежа, направена въз основата на 100 000 фронтални рентгенови фотоси на бял дроб, присъщи за 14 заболявания. Любопитното е, че проби, които съпоставят диагностичните качества на водещи радиолози и Chest X-rays, са в интерес на последния. 
Приложението D-eye пък е цифров офталмоскоп, който прави фотография на ретината. Струва 400$ (а не 25 000$ като стационарния уред) и е с размери 6х2,5 см, с цел да може елементарно да се прикрепи  към смарт телефон, таблет и прочие Снимката се изпраща на офталмолог, който слага диагнозата. 
„ Минимум 300 милиона души на планетата имат повредено зрение – 240 милиона от тях могат да бъдат диагностицирани и лекувани – тук и незабавно “, разяснява Джулио Галиацо, търговски помощник. Предстои основаването на облак, където всеки доктор – фамилен, педиатър, геронтолог, диабетолог, офталмолог, купил приложението, може да изпраща фотографията и надлежно да получава назад диагнозата. Последни изследвания демонстрират, че по съдовете на ретината може да се предвижда начална, към момента безсимптомна деменция, тъй като те са огледало на мозъчните съдове, заяви неотдавна БиБиСи.
В СВЕТА НЕ ДОСТИГАТ 7 МЛН. ЛЕКАРИ!
Пет милиона деца под 5-годишна възраст умират годишно от пневмония. Много постоянно положителните експерти са съсредоточени на едно място, по тази причина цели 25% от популацията на Европейски Съюз нямат съответен достъп до незабавна помощ.
И отново в Англия (здравната система на Острова изпитва най-тежкия недостиг на лекари в историята си!) българката Елина Найденова създава платформата Feebris, която е ориентирана към децата и възрастните хора. Тя споделя: „ Имаме дребни устройства като цифров стетоскоп, които хората могат да си купят и да употребяват у дома, или здравна сестра да работи с тях по време на посещаване. Тези устройства имат датчици, които записват разнообразни сигнали (сърдечна и дихателна активност и т.н.) и ги трансферират непосредствено към нашето мобилно приложение. С помощта на AI логаритми вашият смарт телефон може да засече разнообразни болести (например пневмония) или затруднения на хронични болести като астма. На процедура хора без здравно обучение могат да правят висококвалифициран труд. Например в Индия работим с дами от доста небогати общности, които с тази технология  диагностицират пневмония и други незабавни положения при децата. Във Англия тази технология разрешава регулярен мониторинг на хронични заболявания при възрастните. А съгласно научни изследвания 24% от хоспитализациите при възрастните могат да бъдат избегнати, което ще докара до икономисване на 1,4 милиарда паунда годишно. “

 Българката Елина Найденова създава платформата Feebris, която е ориентирана към децата и възрастните хора. Могат да се купят дребни устройства като цифров стетоскоп и да се употребяват у дома или здравна сестра да работи с тях по време на посещаване. Българката Елина Найденова създава платформата Feebris, която е ориентирана към децата и възрастните хора. Могат да се купят дребни устройства като цифров стетоскоп и да се употребяват у дома или здравна сестра да работи с тях по време на посещаване.

Като основател на приложението Eлина е получила Наградата на децата за присъединяване в мониторинг на 10 000 деца в Мумбай.  ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА – РОЖБА НА ДИГИТАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ 
Въпреки че терминът е въведен преди повече от 40 години, телемедицината навлиза в нашето всекидневие неотдавна, тъй като нейна майка е цифровата гражданска война. 
В България лекарите и в най-модерните лечебни заведения работят с лист и химикал, само че в Англия има един човек, който строи първата цифрова болница в Боливия. Наричат го футурист, иноватор, даже унищожител. 
Проф. Шафи Ахмед е колоректален хирург, който е разгласен за най-хубав обучител по хирургия в Англия. През 2014 година той влезе в международните вести, тъй като благодарение на Гугъл Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни наблюдаваха онлайн по какъв начин оперира. На 14 април 2016 година показа първата интервенция във виртуална действителност, която беше следена от 55 000 души в 140 страни и доближи 4,5 милиона консуматори на Twitter. 
 Проф. Шафи Ахмед е разгласен за най-хубав обучител по хирургия в Англия. През 2014 година той влезе в международните вести, тъй като благодарение на Гугъл Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни наблюдаваха онлайн по какъв начин оперира. Проф. Шафи Ахмед е разгласен за най-хубав обучител по хирургия в Англия. През 2014 година той влезе в международните вести, тъй като благодарение на Гугъл Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни наблюдаваха онлайн по какъв начин оперира.

Неговите видеоклипове са гледани стотици хиляди пъти, по тази причина той печели премията за най-гледания хирург в човешката история. Идеята му да свърже медицината, световното обучение и виртуалната действителност го подтиква да сътвори две компании: Virtual Medics, която е водеща платформа за здравно обучение, и Medical Realties, която развива виртуална  платформа за хирургическо образование, наречена Virtual Surgeon. Той е и основен медицински шеф на Doc Health, приложение, осигуряващо 24-часов достъп до клинични грижи.
ДИГИТАЛНА БОЛНИЦА И ЛЕЧЕНИЕ ОНЛАЙН 
„ Време е да предизвикаме догмата и традицията в медицината - споделя проф. Шафи Ахмед. – Медицината е прекомерно враждебно настроена към всевъзможен жанр промени. Все още в нея се практикуват толкоз посредствени неща “. 

 Приложението D-eye е цифров офталмоскоп, който прави фотография на ретината. Приложението D-eye е цифров офталмоскоп, който прави фотография на ретината.
 Какво мисли за телемедицината и неналичието на персонален контакт с лекаря? 
„ Здравеопазването в света стана доста скъпо, тъй като има повече възрастни хора, повече хронични заболявания, повече заболявания изобщо, а парите са същите – защо по-напред? Развитието на телемедицината е доста значимо, защото тя прави здравето по-достъпно и по-евтино. Личният контакт също е значим, не споделям, че не е ефикасен, само че е доста безценен. Той е значим за някои заболявания като рак и диабет да вземем за пример. Но в случай че имате простуда или грип, в действителност ли смятате, че би трябвало да посетите лекаря си? Не, нали? “ 
По света към този момент има цифрови лечебни заведения. „ Ако минете през Китай, ще видите страхотни лечебни заведения, оборудвани с последните технологии, в Европа такава е болничното заведение на Humanitas health group в Милано... Нашата болница в Боливия ще бъде модел на цифрова болница в Латинска Америка.
Впрочем до края на 2018 година във Англия се чака да проработи платформа на National Health System (Национална здравна система), която дава достъп на всеки пациент до здравното досие при персоналния му доктор, опция да си резервира час за обзор и да получава предписания за хроничните си болести. Вече се практикува физиотерапия онлайн за пациенти с инсулт да вземем за пример. Само преди два месеца Тереза Мей разгласи амбициозната цел на държавното управление – старт на промишленост към AI в системата на опазването на здравето до края на 2018.
ДА ЖИВЕЕ ПРОФИЛАКТИКАТА!
Ясно е, че в бъдеще да бъдеш пациент, ще става все по-трудно. А не е ли най-добре да не се разболяваме? Как ще стане това, като в Европа 80% от средствата в опазването на здравето отиват за лекуване на хронични заболявания и единствено 3% - за профилактика?
Да живее профилактиката! Pause meditation предлага „ релаксация на върха на пръстите “. Приложението коства единствено 2 $. Авторите са употребявали античната китайска техника тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система – където и да си, за секунди можеш да постигнеш централизация и релаксация, като постепенно движиш пръста си по екрана на смарт телефона – по този начин предизвикваш античния отговор Rest&Digest (почивай и храносмилай), противоположен на Fight or flight (бий се или бягай), с който нормално се реагира при мощен стрес.
Времето на медицината такава, каквато я познаваме от епохи, изтича. Без значение  дъвчем или бягаме. Защото чичо Доктор към този момент е единствено на една ръка разстояние.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР