Огромното гражданско недоволство принуди общинският съвет на Павликени да гласува

...
Огромното гражданско недоволство принуди общинският съвет на Павликени да гласува
Коментари Харесай

Гражданите заставиха Павликени да се обяви срещу завода на Вълка

Огромното гражданско неодобрение принуди общинският съвет на Павликени да гласоподава декларация против построяването на апаратура за горене на отпадък край локалното село Върбовка. Както " Сега " писа, от няколко месеца фирмата  " Петрургия " на Румен Гайтански - Вълка пробва да осъществя план за цех за каменна вата, който да употребява инсинератора като енергоизточник. Предвижда се изгарянето на 56 тона боклуци на час. Идеята срещна мощен цивилен отпор през последните седмици, а през днешния ден с 18 гласа  " за " и 1  " въздържал се " 21-членният съвет се разгласи против плана.  " Категорично срещу сме депозиране и изгаряне на модифицирани горива от боклуци (RDF) на територията на община Павликени. (... ) Декларираме, че сме единни в позицията си и призоваваме държавно управление и държавни институции да се съобразят с мнението на жителите и местната власт при вземането на решения по отношение на казуса ", написа в признатата декларация. Така на практика общинската администрация изиска прекъсване на плана.

Декларацията на съветниците не пристигна елементарно. В полемиките към тематиката през последните седмици кметът Емануил Манолов даде да се разбере, че не е против плана. " В последните две седмици чета тук насмешки, обиди и обвинявания, че съм ви продал. Обвинения, с които не мога да се съглася ", патетично написа то преди 2 дни в обществените мрежи, канейки недоволните на полемика. В последна сметка упованията бяха малко съветници да застанат на страната на хората. Но пределно ясното публично мнение, гарнирано с мощен митинг през днешния ден, до момента в който тече сесията, обърнаха нещата.

В понеделник в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново по проблема ще заседава Експертен екологичен съвет.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР