Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които

...
Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които
Коментари Харесай

Огромни миди от Китай превземат река Дунав

Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които се трансфораха в атракция за дребни и огромни, се оказаха нашественици от Китай.

По думите на експерти от Националния природонаучен музей, става дума за инвазия на китайска блатна мида.

Китайската блатна мида е открита за пръв път в рибарници през 1984-86г. в Румъния и Унгария, а в река Дунав - през 2005г., изясни за Българска национална телевизия проф. Здравко Хубенов от Националния природонаучен музей.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Счита се, че е пренесена с тези далекоизточни риби - амур, толстолоб, като паразитен етап, ларвен паразитен етап по кожата и хрилете.

Китайските блатни миди имат два пъти по-бърз ритъм на повишаване - стават 10 см за четири години, до момента в който дунавските доближават този размер за 6 години. Имат сходни местообитания и заплашват родните мекотели от изгубване.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Тя живее в такива тинести места. Може в някои случаи да ги измести, защото дава огромна биопродукция.

С риск да разочарова ловците на бисери, проф. Хубенов призна, че в китайската мида може единствено на доктрина да се открие бисер.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Бисери в тези миди не могат да бъдат открити, най-малко бисери, които да имат някаква стойност.

Месото на китайската мида не се предлага за консумация. То е с ниски вкусови качества и при недобра термична обработка, има заплаха от заразяване поради наличието на разнообразни микроорганизми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР