Огромните изправени камъни във външния кръг на Стоунхендж действат като

...
Огромните изправени камъни във външния кръг на Стоунхендж действат като
Коментари Харесай

Разкриха голямата тайна на Стоунхендж

Огромните изправени камъни във външния кръг на Стоунхендж работят като усилвател и предизвикват ехо, с цел да подобрят речта и музиката в церемонии, провеждани хиляди години преди появяването на актуалната звучност. Това сочи ново проучване, за което оповестява „ Лайф Сайънс “.
Драматичните звукови резултати, в това число повтарящото се ехтене, са били непознати за множеството хора, които се събирали там, споделят откривателите, макар че някои от тях може да следили сходни резултати в пещерите и в каньоните.
Констатациите оказват помощ да се изясни част от дългогодишната тайнственост на археологията - какъв резултат са имали античните обекти и здания, като каменни кръгове, погребални камери и антични храмове, върху звуците.
В случая на Стоунхендж, който е издигнат за пръв път преди към 5000 години в равнината Солсбъри в Югозападна Англия, „ усилването е подпомагало речевата връзка, а реверберацията (отражение на звукови талази в затворено помещение или лимитирано пространство – бел. прев.) е подобрявала музикалните звуци “, пишат откривателите.
Изследванията им се основават на подробни изследвания на геометрично прецизен огромен модел с размер една дванадесета от размера на Стоунхендж, както евентуално е изглеждал и звучал по време на разцвета си, преди към 4200 години.
Водещият откривател Тревър Кокс, професор по акустично инженерство в университета в център " Селфорд " покрай Манчестър, Англия, и сътрудниците му, са прекарали няколко месеца в изтичане на мазилка, смесена с пластмаса, в 3D отпечатани форми, с цел да изваят общо 157 камъка - към два пъти повече, в сравнение с са останали през днешния ден.
Въз основа на лазерни сканирания на Стоунхендж, моделът включва централната " подкова " на петте най-големи каменни арки и десетки по-малките " сини камъни ", които в действителния живот евентуално са били влачени от антични кариери в Уелс, отдалечени на повече от 225 благи.
От решаващо значение е, че моделът монумент включва и цялостен външен кръг от 30 изправени пясъчни камъни и техните загради, наречени „ сарсени “ – идващо от „ сарацини “, средновековно британско име за арабски мюсюлмани, което е почнало да се употребява за всичко, което се счита за езическо. Днес във външния кръг са останали непокътнати единствено 17 сарсенови стълбове и седем загради, а неотдавнашни проучвания сочат, че те евентуално са били добивани наоколо.
Кокс акцентира смисъла на точното пресъздаване на Стоунхендж, както е изглеждал към 2200 година пр.н.е. с цел да може екипът му да научи по какъв начин е звучал по това време. Те измерили равнищата на звука на голям брой места към моделния монумент, както в границите на външния каменен кръг, по този начин и отвън него, употребявайки доста високочестотни звуци, с цел да компенсират неговата дребна канара - 12 пъти по-голяма от честотата на структурите, една дванадесета от естествения им размер. „ Такива техники се ползват от 30-те години на предишния век за огромни модели на концертни зали и оперни театри, само че те в никакъв случай до момента не са били употребявани върху модел на Стоунхендж “, сподели Кокс.
Антична звучност
 Ето по какъв начин е издигнат Стоунхендж (ВИДЕО) Ето по какъв начин е издигнат Стоунхендж (ВИДЕО)
Археологът Майк Паркър-Пирсън от Лондонския академични лицей счита, че е разкрил по какъв начин е издигнат Стоунхендж. Ученият, дружно с негови...
Проучванията демонстрират, че речта, създадена във външния кръг, се усилва от пръстена от стоящи камъни с сред 10% и 20%, или към 5 децибела, спрямо речта навън. Те също по този начин откриват, че камъните отразяват до средночестотни звуци в кръга, със приблизително време на реверберация от 0,64 секунди. Но те откриват и че речта или музиката, създадени в кръга, се чуват доста мъчно отвън него - и това допуска, че сходни действия в центъра на Стоунхендж са се провеждали в интерес на малко на брой привилегировани, а не за огромен общ брой.
Но макар, че резултатите на Стоунхендж от реверберацията и усилването са били от огромно значение, Кокс сподели, че те не наподобяват главната причина, заради която Стоунхендж е издигнат.
Техниката към този момент може да се употребява в подземни погребални камери, а екипът на Кокс се надява да прегледа по-нататък акустиката на Пръстена на Бродгар, стоящи камъни на шотландските Оркнейски острови, и неолитните каменни кръгове в Португалия и Испания.
Работата по новия модел също по този начин дава на Кокс по-голяма оценка за това какъв брой доста работа е вложено в построяването на истинския Стоунхендж.
" Поставянето на камъните лишава няколко часа в мащаб от 1 до 12 ", изясни той. " Можете ли да си визиите действителния размер на тези неща и да ги преместите? Това е просто необикновено. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР