Огромна загуба за България. Отиде си гениален учен. Българската академия

...
Огромна загуба за България. Отиде си гениален учен. Българската академия
Коментари Харесай

Огромна загуба за България. Отиде си гениален учен

Огромна загуба за България. Отиде си талантлив академик. Българската академия на науките с надълбоко огорчение заяви, че на 22.02.2022 година умря член-кореспондент Йордан Йорданов.

Той беше един от най-популярните и приети български учени в региона на физическата антропология, палеоантропологията, палеопатологията, морфологията на костната система у индивида, здравната и приоложната антропология.

Създател на истински способи за установяване на биологичната възраст на индивида, за количествена оценка на деянията на асиметрията на човешкото лице и за определяне на нови зависимости сред обособените лицеви размери, напомнят от Българска академия на науките.

Чл.-кор. Йордан Йорданов е роден на 06.11.1938 година, приключва Стоматологическия факултет на ВМИ – София със компетентност по ортопедична стоматология с ортодонтия (1965 г.) и по анатомия на индивида (1973 г.). През 1972 година му е присъдена научна степен „ претендент на биологическите науки “, а през 1980 година става „ лекар на медицинските науки “. Редовен член е на Българската национална академия по медицина (1995 г.), представител на България в Европейската антропологична асоциация (1990 г.), член на Международната асоциация за идентификация (със седалище в САЩ) от 1987 година

Член-короспондент е на Българската академия на науките (БАН) от 2004 година, дълготраен шеф на Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките.

Автор и основател е на Националния антропологичен музей и на единствената в България непрекъсната антропологична експозиция „ Човекът в предишното “.

Чл.-кор. Йорданов е бил ръководител на Българското анатомично сдружение и Българското антропологично сдружение, създател на 26 монографии, 360 научни изявления, над 70 пластични антропологични реконструкции на главата по черепа.

Пластичните реконструкции (възстановки на меките тъкани по черепа), направени от чл.-кор. Йорданов, са известни на цяла България – тракийската принцеса от Враца, ичиргубоилът Мостич от времето на Симеон Велики, цар Калоян, цар Самуил, серия дейци на Възраждането и освободителното придвижване като Бачо Киро, Раковски, Каравелов, Захарий Стоянов и други

Чл.-кор. Йорданов е удостояван с разнообразни награди и оценки, сред които орден „ 1300 години България “, ададемична премия на Българска академия на науките за 2000 година, орден „ Марин Дринов “ 2003 година и „ За заслуги към Българска академия на науките “ (2007 г.).

С кончината на чл.-кор. Йордан Йорданов губим един всестранно талантлив академик и родолюбец, събитие за българската и международна просвета, с необятна просвета и осведоменост, прелестен и обичан преподавател, оставил след себе си почтени наследници.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР