Огромна работа е извършил Националният оперативен щаб, отбеляза проф.Хинков, но

...
Огромна работа е извършил Националният оперативен щаб, отбеляза проф.Хинков, но
Коментари Харесай

Анализ показа грешките на здравната система при ковид епидемията


Огромна работа е направил Националният действен щаб, означи проф.Хинков, само че уточни, че съставът на Щаба не е бил изцяло съответен във връзка с дилемите, които е трябвало да извършва, защото са липсвали инфекционисти и вирусолози, които да трансформират решенията, тъй че да са съобразени с здравната логичност.

Според проф.Хинков рецесията е била ръководена по-скоро политически, по-малко с медицински метод и причини. Политическите решения са били свързани с корпоративни ползи - затваряне на учебни заведения, само че не и на игрални зали, даде образец той.

В оценения интервал България е била на едно от челните места в Европейски Съюз и в света по смъртни случаи. Една от аргументите за високата смъртност е, че страната ни влезе в епидемията с доста болно население, изключително от хронични болести - най към този момент сърдечно-съдови, уточни проф.Хинков. Втората причина е нереформираната и неоптимизирана система на опазването на здравето, третата - ръководството, което нямаше ясна конструкция и визия, добави проф.Хинков, представен от Българска телеграфна агенция.

Препоръката му е да се укрепи болничната помощ, изясненост за това какъв брой инфекциозни отделения са нужни в страната, обезпечаване на кислородни системи.

Всеки трети, обслужен от " незабавен " екип е бил приет в болница поради COVID-19, демонстрира анализът. По думите на Хинков " страскащо високо равнище " е имало измежду заболелите медици, работещи в незабавните центрове. Не е положително положението на материално-техническата база на незабавните центрове. Изводите от разбора демонстрират, че работещите в незабавна помощ с наличния си запас са създали всичко, което е трябвало да бъде изпълнено.

Вдоболничната помощ е намалял броят на първичните и на профилактичните прегледи. Не се удостоверява хипотезата, че е намалял достъпът до персоналните лекари, добави проф.Хинков. По думите му огромна паника буди фрапантното понижаване на прегледите на диспансеризирани заболели. Намаляването на броя на диспансеризираните лица демонстрира, че те са излези от системата, най-вероятно тъй като са умряли и се удостоверява хипотезата, че те са били най-голямата жертва на пандемията.

В болничната помощ е открито понижаване на хоспитализациите с 25 на 100 спрямо 2019 год, което също има отношение към високото равнище на смъртността. Най-голям брой умирания на 100 хиляди души население е ригистриран в областите Перник и Видин. Предстои да се проучват аргументите.

В заповедите на министрите на опазването на здравето е липсвала цялостна идея за справяне с епидемията, имало е безрезултатност и променчивост на ограниченията, сподели проф.Хинков и повтори, че в някои случаи политическата логичност е преобладавала над медицинските решения.

Всичко показано е породило съмнение към властта и това се отразява в този момент на имунизационния развой, уточни проф.Хинков и означи, че България е на последно място в Европа по брой имунизирани против COVID-19.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР