Огромна дупка в леда покрил морето на Арктика се появи

...
Огромна дупка в леда покрил морето на Арктика се появи
Коментари Харесай

Необясним феномен в морето на Арктика

Огромна дупка в леда покрил морето на Арктика се появи неотдавна, за което няма пояснение. Дупката в леда е с извънредно огромни размери, надалеч е от брега, където сходни разкъсвания на леденото покритие на морето се появяват релативно постоянно.

Такива дупки в леда на замръзналото море  се назовават полинии. Тази се е появила предишния месец в средата на замръзналото Морe на Уедел в Арктика.

Засега никой не може да изясни аргументите за появяването на тази полиния, ситуирана много надалеч от крайбрежията в намерено море.

Макар през последния месец времето в региона да е рисково студено, със мощни ветрове, откритата вода не замръзва. Каквото и да е провокирало тази полиния е задоволително мощно с цел да я защищити от ново заледяване. Прави усещане големият размер на откритата вода в средата на замръзналото море – към 80 000 кв км.

През 70-те години на предишния век в региона също по този начин е имало голяма полиния, която обаче се запълва и се появява още веднъж в днешно време. Каква е повода за нейната  появяването, какво е провокирало запълването й, а в този момент новата й поява, няма отговор.

Може би най-лесно е да се упрекна смяната в климата за този феномен, само че най-вероятно не подобен е казусът, счита геофизикът от университета в Аляска, Уили Уикс.

Полиниите разрешават топлината от океана да се отдели и повърхностният пласт вода да се охлади още повече.  В разследване на това, водата потъва надолу и избутва нагоре по-топли водни пластове, които пречат тя  да замръзне още веднъж. Това събитие на поглъщане надолу на по-студените води, познато като  Антарктически дънни води, оказва помощ да се реализира световната циркулация на океанските течения. Вероятно появяването на полинии е обвързвана с този феномен, само че доста малко са известните обстоятелства. Дори не е ясно дали преди 1970 е имало още веднъж такова топене на сектори от Арктическите морета.

За да изучи феномена, в региона бе изпратен роботизиран кораб, който  влезе в откритата част в Морето на Уедел и към този момент изпраща данни за план, управителен от университета в Принстън. Очаква се въз основата на тези  данни, учените да оповестят в скоро време нови открития за явлението.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР