Огромен пробив в разследването за смъртта на военния летец Валентин

...
Огромен пробив в разследването за смъртта на военния летец Валентин
Коментари Харесай

Голям обрат! Важна клечка гори за гибелта на пилота Терзиев

Огромен пробив в следствието за гибелта на военния авиатор Валентин Терзиев. Пилотът на МиГ-29 почина на 9 юни 2021 година по време на полет над Черно море, в осъществяване на задача от взаимните военни учения в Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше нараснал в подполковник.

Военно-окръжна прокуратура-София притегли като обвинен полковник Методи Орлов. За пръв път се потвърждава неточност на командването при осъществяването на учението, а точно - събаряне на преносима цел в морето през нощта без нужния нальот от военния водач за задачата.
-->
Досега командният състав на Военновъздушни сили твърдеше, че подп. Терзиев е умрял поради... човешка неточност, т.е. лична, при загуба на пространствена ориентировка край брега. Не е ясно обаче дали фактически полк. Орлов е директният отговорник за случилото се...

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е извършил немарливо отговорностите си по управлението на стрелби по време на тактическо обучение, което е правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

" Поради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – управление на стрелби по време на тактическо обучение, при възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача Валентин Терзиев, показват военните прокурори.

При възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на водача Валентин Терзиев да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта му, показват обвинителите.

След като е провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

С действието си Методи Орлов не извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв. / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лв. и девет стотинки/.

Спрямо обвинения полковник е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.

През 2020 година Орлов стана зам.-командир на авиобаза " Граф Игнатиево ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР