Огромен брой магарешки кожи се продават незаконно в сайтовете на

...
Огромен брой магарешки кожи се продават незаконно в сайтовете на
Коментари Харесай

ejiao: Що е то и защо стимулира незаконната търговия с магарешки кожи

Огромен брой магарешки кожи се продават нелегално в уеб страниците на обществените медии, разкри ново следствие. Търговците търгуват с животинските кожи във Фейсбук, Instagram, YouTube и други онлайн " пазари ", като постоянно нарушават националните закони за това, съгласно неправителствената организация Donkey Sanctuary.

Анализаторите пресмятат, че към 4,8 милиона магарета се търгуват и убиват годишно поради кожите си. Много от тях се употребяват за произвеждане на ejiao - обичайно китайско лекарство.
 ejiao
ejiao

Ejiao (произнася се uh-jee-ow), прочут също като " colla corii asini " или " лепило от магарешка кожа ", е основна съставна част в обичайните китайски медикаменти. Произвежда се от колагена, извлечен от магарешката кожа.

Колагенът се смесва с билки и други съставки за основаване на питейни заведения, хапчета или течности за консумативи или козметични артикули. Смята се, че усъвършенства кръвообращението. Еjiao се употребява като тоник за кръвта от хора с анемия, невисок брой кръвни кафези или репродуктивни проблеми.

" Няма подозрение, че световната търговия с ejiao оказва опустошително влияние върху благосъстоянието на магаретата по света, които страдат във всяка точка - от раждането си до клането ", споделя Мариан Стийл, изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на Donkey Sanctuary, представен от Еuronews.

" Това ново проучване демонстрира какъв брой се е разраснала онлайн търговията с магарешки кожи и какъв брой тясно е обвързвана с противозаконния трафик на диви животни. "

Подобно на доста африкански страни, в които популациите на магарета се унищожават заради търсенето на ejiao, Кения вкара възбрана за експорт през март 2020 година Но това не попречи на една компания да предложи 2000 кожи на следовател под прикритие през януари предходната година.

Изследователи от Saïd Business School на Оксфордския университет и отдела за проучване на дивата природа (WildCRU) откриха, че продаващите кожите също популяризират артикули, създадени от застрашени типове.

" Открихме, че съвсем 20% от търговците на магарешка кожа, опериращи онлайн, също продават някаква форма на артикули от диви животни, като слонова кост, люспи на панголин и елементи от огромни котки ", споделя доктор Юън Макдоналд, съавтор на публикацията, оповестена в списание Conservation Science and Practice.

И останките от диви животни не са единствените злобни продукти, продавани от тези онлайн продавачи. Някои от 382-те продавачи на магарешки кожи, открити в уеб страниците за електронна търговия, също по този начин оферират опиати, подправени паспорти и даже елементи от човешкото тяло.

Новият отчет на Donkey Sanctuary разказва търговията с магарешка кожа като " троянски кон " за трафик на диви животни. В колета от някои 20-те страни, в които износът на магарешки кожи към момента е легален били открити скрити други противозаконни елементи от диви животни или опиати.

Могат ли уеб страниците на обществените медии да създадат повече, с цел да понижат продажбите на магарешка кожа?

Това не е първият път, когато колоси в обществените медии са обект на рецензии, че не съумяват да се оправят с противозаконните продажби на диви животни на своите платформи. Мрежата за онлайн деятели Avaaz неотдавна притегли вниманието към рекламата на стотици дребни гепарди във Фейсбук.

Мета, компанията-майка на Фейсбук, разгласи, че търговията със застрашени диви животни или елементи от тях е неразрешена на нейните платформи. 

" Чрез ограничението на продажбата на магарешки кожи на техните платформи, уеб страниците за електронна търговия и обществени медии освен ще предотвратят забележителна свирепост към магарета, само че и ще оказват помощ за премахването на другата незаконна активност, която се прави паралелно с нея ", споделя Стийл.

Докладът също по този начин съдържа рекомендации за националните държавни управления, световните корабни сътрудници и самата промишленост ejiao. Те включват апел за унищожаване на потреблението на кожите като цяло, прекосяване към " по-устойчиви източници на първични материали ", като тези, основани от отгледани в лаборатория скотски кафези.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР