Ограничението за картотекирането и използването само на петима чужденци извън

...
Ограничението за картотекирането и използването само на петима чужденци извън
Коментари Харесай

БФС потопи футбола с тайно разрешение за ползване на чужденци извън ЕС - без ограничение

Ограничението за картотекирането и потреблението единствено на петима чужденци отвън Европейски Съюз в тимовете от efbet Лига към този момент е в историята. Това решение е било взето на тайния Изпълком, който се организира при започване на седмицата. Нарочно или инцидентно обаче информация за значимата смяна не бе оповестена в уеб страницата на БФС , в който разгласиха сякаш всички решения, откакто тогава не бе проведена конференция или изказване на участниците.

Още от тази седмица тимовете от елита имат опция да картотекират и употребяват футболисти без ограничаване на тяхното поданство, като само би трябвало да се преценяват с регулациите на 20-те свободни квоти, които позволява наредбата по отношение на играчи, които не са се развили като юноши в границите на съответния клуб или в България.

Професионалните клубове към този момент са известени за новата обстановка и действително още в първия постоянен кръг могат да употребяват до 20 чужденци отвън Европейски Съюз, в случай че ги имат налични.

Припомняме, че преди време в българския футбол действаше правилото на картотекиране единствено на 5-ма футболисти отвън Европейски Съюз и единствено 3-ма, които можеха да вземат присъединяване в мачовете. Преди няколко месеца това предписание бе променено и се даде опция и на петимата играчи отвън Европейски Съюз да играят по едно и също време. Сега тази численост се подвига на 20.

Какво споделя наредбата?

Всъщност по разпоредба клубовете имат право да записват общо 30 футболисти, като за най-много 20 от тях няма ограничаване за развиване в избран ФК или Асоциация. Останалите 10 играчи би трябвало или да са упражнявали 2 цялостни сезона в дадения ФК сред 16 и 21 години или да имат 3 цялостни сезона сред 12 и 21 години в клуб от България. Така със настоящето решение тези 20 свободни квоти се отварят и за чужденци отвън Европейски Съюз.

Втора лига

С решението се трансформират и регулациите във Втора лига. До момента там нямаше право да бъдат картотекирани играчи отвън Европейски Съюз, с изключение на, в случай че тимът не е изпаднал от efbet Лига и футболистът има настоящ контракт. Отборите от Втора лига имаха квота от 5 футболиста без ограничаване за развиване в избран ФК или Асоциация. Сега тези 5 квоти са отворени и за играчи отвън Европейски Съюз.

На какво се базира решението?

Решението на футболната централа е обосновано като предложение на ПФЛ и искане на клубовете.

Припомняме, че в понеделник в Бояна се събра разбъркан Изпълком, в който присъединяване взеха както членове определени на към момента непризнатия конгрес на 12 октомври, по този начин и членове на предходния Изпълнителен комитет като Венци Стефанов, да вземем за пример.

Не е ясно каква е повода това значимо решение да не бъде оповестено след Изпълкома и кои са клубовете, които са поискали смяната.

Прозира обаче напън от страна на Лудогорец, чиито необут Кирил Домусчиев бе на Изпълкома и излезе удовлетворен. От новата разпоредба ще се възползва и ЦСКА, където нормално българите в титулярния състав са двама, най-много трима.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР