Официално декларираната печалба на ЧЕЗ е около 100 млн. лв.

...
Официално декларираната печалба на ЧЕЗ е около 100 млн. лв.
Коментари Харесай

Искрен Веселинов:Държавата трябва да си върне позициите в енергетиката

Официално заявената облага на ЧЕЗ е към 100 млн. лева годишно. Поне още 30-40 млн. лева облага са били укривани посредством контракти сред свързани компании и експорт на милиони левове в дружествата-майка посредством разнообразни консултантски контракти. Това съобщи пред БНР депутатът от " Обединени патриоти " Искрен Веселинов по отношение на продажбата на енергоразпределителното сдружение ЧЕЗ.

Според Искрен Веселинов след приватизацията на тези сдружения не са се случили нужните вложения, качеството на поддържане на мрежите е спаднало сензитивно и са били съкратени доста служащи.

Освен това депутатът акцентира, че през 2004 година, когато държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи е продало ЕРП-та, е направена съдбовна неточност, която българската страна в бъдеще ще би трябвало да се пробва да поправи.

" Държавата би трябвало да си върне позициите в енергетиката ", акцентира Веселинов и добави, че е към този момент е налице публичен и политически консенсус, че би трябвало да има назад одържавяване на сериозно значимата инфраструктура.

Като изцяло действителен прийом за връщане на присъединяване на страната в ЧЕЗнародният представител дефинира изтеглянето на нужните средства и включване в договорката по закупуването на електроразпределителната компания от страна на някои от сдруженията на Българския енергиен холдинг.

В същото предаване на БНР - " Неделя 150 ", някогашният ръководител на Сметната палата и сегашен член на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание проф. Валери Димитров съобщи, че е шокиран от това, че в Закона за енергетиката няма форма на надзор за придобиване на дялово присъединяване в енергийни сдружения. Най-вече в енергоразпределителните сдружения, посочи проф. Димитров пред БНР. Припомняме, той е и някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори".

Проф. Димитров напомни, че в нашето законодателство има към 40 закона, които плануват лицензионни режими за избрани високорискови бизнеси, които са директно свързани с публичния интерес. Енергетиката хем е в този тип бизнес, хем за нея няма подобен вид регулация. Законът за енергетиката е признат през 2003 година, само че е неведнъж променян.

При всичките промени в Закона не е открита форма на надзор върху акционери със значително въздействие, които могат да упражняват надзор върху енергийни сдружения.

Правителството и Народното събрание не са органи с регулативни пълномощия. Такава е Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), съобщи проф. Димитров и прикани за повече власт на КЕВР.

" Тя би трябвало да има власт сходна на властта, която има Българската национална банка в региона на банковия бизнес, както и Комисията за финансов контрол в региона на застрахователния, осигурителния бизнес и бизнеса на финансовия пазар ", счита проф. Димитров.

Той даде образец с продажбата на дялово присъединяване в банка, при което прехвърлянето на избрани прагове на присъединяване - 10%, 20%, 33% и 50% е обвързвано с разрешителните пълномощия на Българска народна банка, която позволява всяка такава договорка, откакто изследва репутацията, финансовото положение и свързаностите с офшорни компании на евентуалния вложител и прави оценка риска от изпиране на пари.

Настоящият народен представител от " Обединени патриоти " и член на Комисията по енергетика в Народното събрание Искрен Веселинов, който също се включи в диалога, че в Закона за енергетиката има значителен пропуск и подобен вид пропуски си проличават при сериозни обстановки, като актуалната в енергетиката, при която, по думите му, " инцидентен вложител влиза в сходна огромна договорка " - закупуването на ЧЕЗ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР