Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че

...
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че
Коментари Харесай

Захарова: Западът се опитва да създаде условия за "изтичане на мозъци" от Русия

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова счита, че Западът с дейностите си във връзка с визовия режим с Русия основава условия за „ приключване на мозъци " от страната, предава ТАСС.

„ На страните-членки на Европейски Съюз се предлага да преразгледат към този момент издадените многократни шенгенски визи, с цел да ги лишават от руснаците. Същият формален документ на Европейския съюз съдържа намерено разделяне на жителите по категории за използване на визови облекчения. Тази стъпка е неприкрита интервенция във вътрешните работи на нашата страна. Зад това стои връщане към политиката на западните страни по време на блоковата борба, ориентирана към основаване на условия за „ приключване на мозъци ", сподели Захарова в отговор на медиен въпрос, оповестен от дипломатическата отдел във вторник.

„ Етикетирането на руснаците като „ несигурни ", разделянето им на „ потребни и неполезни ", както и говоренето за „ привилегии " за посещаване в Европейски Съюз са крещящи прояви на ксенофобия и ненавист към страната ни, предпочитание за „ отменяне на Русия " и принуждават нашите жители да отхвърлят да поддържат управлението на страната и нейната самостоятелна външна политика. Всичко това е в несъгласие с главните интернационалните документи, които подсигуряват свободата на придвижване в Европа ", съобщи Захарова.

На 6 септември Европейската комисия утвърди предложение за цялостно прекъсване на съглашението за облекчение на визовия режим с Русия. Спирането на съглашението усилва цената на краткосрочната шенгенска виза от 35 на 80 евро, броя на документите, подадени за виза, периодите за нейното издаване до най-много 45 дни, а също по този начин уголемява опциите на страните от Европейски Съюз да отхвърлят визи, да ги издават строго за продължителността на пътуването или да издават единични визи вместо голям брой. Освен това Съветът на Европейски Съюз в действителност разреши на страните от общността да вкарат спомагателни ограничавания на национално равнище за допускане на руснаци в страната, до отменяне на годни визи на границата от съображения за сигурност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР