Официалната статистика съобщава, че инфлацията през май е била 39,6

...
Официалната статистика съобщава, че инфлацията през май е била 39,6
Коментари Харесай

Турция: Ще успее ли Шимшек да спаси Турция от инфлацията

Официалната статистика оповестява, че инфлацията през май е била 39,6 % на годишна база. Това би означавало, че повишаването за първи път от 16 месеца насам пада под 40 %. През октомври формалната инфлация доближи 85,5 на 100 - връх за последните 24 години, напомня АРД. 

Независими специалисти обаче се съмняват в формалните данни. Още преди преизбирането си президентът Ердоган с декрет направи съществени кадрови промени в статистическата работа. Според основаната в Истанбул група “Енаг ”, която изследва на инфлацията, нейната стойност през май е доста по-висока - сред 105 и 109%.

“Спадът на инфлацията няма да е резистентен ”

Според специалистите забавянето на темпа на инфлацията в Турция се дължи главно на изкуственото стабилизиране на лирата в месеците преди президентските избори. “Политиката за валутните курсове не е устойчива – тя послужи единствено за прикриване на слабостта на лирата в предизборния интервал.  Затова и сегашният спад на инфлацията също няма да е резистентен ”, предизвестява Улрих Лойхтман от “Комерцбанк ”, представен от АРД. Освен това предходната седмица обменният курс на лирата по отношение на $ и еврото падна до исторически най-малко. Слабата лира оскъпява вноса в Турция и по този метод подхранва инфлацията, предизвестяват специалисти. 

На какво се дължи сривът на лирата? Експертите изясняват процеса най-много с разхлабената парична политика на Централната банка, която след кадрови промени на върха на процедура работи по разпореждане на Ердоган. Противно на всякаква икономическа логичност турският президент неведнъж призоваваше Централната банка да понижи лихвените проценти предвид на високата инфлация, което, както предупреждаваха и икономистите, единствено подхрани инфлацията още повече. С тези си ходове Ердоган унищожи доверието в Турската централна банка и в допълнение отслаби лирата, написа АРД. Пазарите към този момент възприемат банката като марионетка на Ердоган.

Надеждите са в новия финансов министър

Много пазарни наблюдаващи в този момент разпореждат очаквания на Мехмет Шимшек. През уикенда Ердоган назначи опитния икономист за министър на финансите. “Турция няма различен избор, с изключение на да се върне към рационална политика ”, съобщи Шимшек. Той към този момент е бил финансов министър и вицепремиер на Турция в интервала 2007-2018 година, напомня “Нойе Цюрхер Цайтунг ” (НЦЦ).

Новият финансов министър Мехмет ШимшекСнимка: picture-alliance/AA//M. Ozturk

През 2008 той изведе страната от рецесията година и поведе една солидна икономическа политика, с която се свързват първите години от ръководството на партията на Ердоган, напомня швейцарското издание. Шимшек е следвал във Англия и има богат опит във водещи финансови институции в Лондон и Ню Йорк. 

Добрите му контакти и съвършеният му британски дават опция на новия министър на финансите да върне доверието в турската стопанска система. Но въпросът е до каква степен свободно ще може да работи, написа НЦЦ. Защото неналичието на самостоятелност на институциите в Турция е все по този начин огромен проблем. Ако президентът пожелае, той може да анулира всяко решение единствено с един автограф. Президентската система, за която Шимшек също в миналото е водил акция, дава на президента съвсем неограничени пълномощия, в това число в икономическата политика, обобщава НЦЦ. 

Пазарите чакат дейности

На този декор не е изненадващо, че реакцията на валутните пазари към назначението на Шимшек е по-скоро скептична, както отбелязва и АРД. Турската лира продължава да отслабва и при започване на седмицата означи ново рекордно ниско равнище по отношение на $. Един $ към този момент коства 21,21 лири. За съпоставяне: преди пет години той е бил едвам 4,46 лири. 

Всичко това демонстрира, че пазарите желаят най-накрая да видят съответни дейности. Те желаят централна банка, която работи без значение и се бори с инфлацията посредством трайно повишение на лихвените проценти, обобщава АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР