Официалната причина, която изтъква правителството на СССР за нахлуването е,

...
Официалната причина, която изтъква правителството на СССР за нахлуването е,
Коментари Харесай

Танковете на Варшавския договор нахлуха: 55 години от смазването на Пражката пролет

Официалната причина, която акцентира държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики за нахлуването е, че Чехословашката комунистическа партия (ЧКП) е поискала помощ, с цел да бъде спряна " контрареволюцията ". В интервала 1967-1968 година стартира постепенна либерализация на политическия и публичен живот в Чехословакия, демократизация на обществото и опит за промяна на социалистическата политическа система. Това предизвика промени в самата ЧКП, довели до издигането на власт на по-либералните кръгове в нея, отпред с Александър Дубчек, общоприет секретар на ЧКП (5 януари 1968-17 април 1969). Това демократично придвижване е известно като " Пражка пролет ".

Кампанията на Дубчек се радва на огромна поддръжка измежду народа, само че е посрещната враждебно от водачите на Съюз на съветските социалистически републики и от някои от по-консервативните представители на ЧКП. Правителството на Съюз на съветските социалистически републики изначало се пробва да принуди Чехословакия да ограничи провежданите промени посредством договаряния. Когато опитите се провалят, се подхваща военната интервенция.

С малко известие в бюлетина " Международна информация " на 20 август Българска телеграфна агенция оповестява за съществуването на армии на социалистическите страни в Чехословакия:

Учения на Чехословашката национална войска

Прага, 20 август 1968 година /ЧТК/ На 21 и 22 август в Средночешка и Западночешка област ще се проведат тактически учения на Чехословашката национална войска.

В рамките на размяната на опит на ученията като наблюдаващи ще участват представители на армиите на социалистическите страни.

***

Ден по-късно, още веднъж в бюлетина " Международна информация ", е оповестено цялото послание на членове на Чехословашката комунистическа партия. Ето част от него:

Обръщение на група членове на Централен комитет на ЧКП, държавното управление и Националното заседание на Чехословашка социалистическа република

Сряда, 21 август 1968 година /ТАСС/ Текст на обръщението на група членове на Централен комитет на ЧКП, държавното управление и Националното заседание на Чехословашка социалистическа република, които приканиха държавните управления и комунистическите партии на братските страни да окажат неотложна помощ на чехословашкия народ:

Граждани на Чехословакия, служащи, селяни, представители на трудещата се интелигенция, мъже и дами, младежи!

...Ние се обръщаме към вас в интервал, когато резултатите от нашия социалистически строй, са сложени под опасност от сили, които злоупотребяват с прогресивните стъпки, стартирани от самата партия на Януарския пленум на Централен комитет на ЧКП и реализирани откровено от този момент насам от Партията в полза на постигането на същинска народна власт и същински хуманизъм, на идеалите, скъпи на всички почтени жители на нашата татковина.

По самодейност на Партията през януари ние тръгнахме по пътя на търсенето и откриването на нов образ на социализма, който би отговарял на метода на живот и мислене на нашия народ и с който биха били свързани всички вероятности на обществото и личността. Партията подлагаше на критика намерено грешките от предишното. Тя се разграничи уверено от интервала на режима на персонална власт, който фактически деформира хуманния либерален темперамент на социализма. При дейното присъединяване и поддръжка на всички честномислещи патриоти, тя навлезе уверено в новия интервал с най-честни планове да се поправят грешките от предишното и да се основат условия за жизнерадостен, богат и благополучен живот в нашата татковина...

...За страдание с този интервал на търсене и видоизменение на нашето общество злоупотребиха за свои цели, за интензивно нахлуване в политическата сцена, сили, които дълги години чакаха подобен удобен миг, с цел да дискредитират Партията и да оспорят нейното политическо и морално право да управлява обществото. В крайник с тези десни сили в действителност потеглиха и избрани сили в Партията и в партийните органи; по подобен метод те изпаднаха в несъгласие с правилата и задачите на Партията, с концепциите на пролетарския интернационализъм.... Тяхната мръсна акция стигна даже до нападки против съюза със Съветския съюз, изключително по отношение на щабните учения на въоръжените сили на Варшавския контракт, а също до нападки против дружбата със социалистическите страни. По подобен метод те сътвориха атмосфера, която е безусловно неприемлива за социалистическите страни.

ЧКП, държавното управление на републиката и Националният фронт проявяваха извънредно самообладание и схващане

Неведнъж, изключително на Майския пленум, беше очебийно, че първостепенна задача е да се осуетят проектите на десните антисоциалистически сили, да не се допусне с каквато и да било неправилна стъпка да бъде сложено под опасност реализирането на програмата за дейности, да се подсигурява, че въпросът за по-нататъшната линия на Партията ще се взема решение не от последователи на крайни възгледи, а от здравото, прогресивно ядро на Партията, да се окаже обществено цялостна поддръжка на партийния и държавния уред на армията, органите за сигурност, прокуратурата, съдилищата, работническите отреди, с една дума - да се заздрави ситуацията...

...Граждани и гражданки!

Днес е сложено на карта всичко, което нашият трудещ се народ сътвори през последните 20 години, на карта са сложени всички завоевания на социализма. Застрашен е освен нашият път на социалистическа народна власт, по който ние тръгнахме през януари, само че и самата основа на социализма, нашата република.

Осъзнавайки висшата отговорност по отношение на нашия народ, същинските усеща на същински национализъм, възприятията на интернационалната социалистическа взаимност, съзнавайки нашите интернационални отговорности, ние поехме самодейността да сплотим всички патриотични сили в името на социалистическото ни бъдеще и на нашата татковина. Опасността от братоубийствена битка, която реакцията приготви и която би била трагично повтаряне на Липан /има се поради борбата при Липан през 1434 година - ред./, ни изправи пред нуждата да вземем историческото решение да се обърнем за помощ към Съветския съюз и към другите приятелски социалистически страни. Нашите съдружници ни предоставиха тази помощ по този начин, както и през 1945 година, когато се касаеше до това да съществуваме или не.

Ние призоваваме всички жители по всякакъв начин да поддържат военните елементи на нашите съдружници. След ликвидирането на заплахата от консервативен прелом съюзническите войски ще изоставен територията на Чехословакия. Всички чужденци, които се намират в този момент на територията на Чехословакия, могат да разчитат и отсега нататък на нашето гостолюбие, сигурността и неприкосновеността им ще бъде обезпечена изцяло, в случай че те съблюдават нашите закони...

...Ние ще пазим като зеницата на окото си нашите приятелски връзки на съюз и дружба със Съветския съюз, с неговия народ, с народите на всички страни от международната социалистическа общественост и с всички сили на мира, демокрацията, напредъка и социализма - полезности, които ни подсигуряват самостоятелността, независимостта, националния и държавен суверенитет. Без които ние не ще се оправим още веднъж пред заплахата от нов Мюнхен пред тези, които го замислиха през 1938 година

Чехословакия може да се развива единствено като социалистическа страна и като неразривна съставка на социалистическата общност; нейната мощ и издръжливост основават основи за по-нататъшната вероятност на интернационалното революционно движение; всяко намаляване и накърняване на социалистическия лагер би на нанесло на революционния напредък и социализма в света вреди, които е мъчно да си представим...

***

Българска телеграфна агенция оповестява и за румънската позиция:

Становището на Чаушеску за ситуацията в Чехословашка социалистическа република

Букурещ, 27 август 1968 година /кор. Ройтер Марк Мередит/ Румънският президент Николае Чаушеску настоя през вчерашния ден неотложно да бъде върнато на власт законното пражко държавно управление и да бъдат изтеглени окупационните войски от Чехословакия.

Той произнесе тирада пред многохилядна навалица в Брашов, заобикаляйки да отговори директно на московските офанзиви против него, за това че е подпомагал контрареволюцията в Чехословакия.

Неговата тирада беше в изострен контрастност с внимателната, даже помирителна уводна публикации в комунистическия вестник " Скънтея ", поместена през вчерашния ден, от която проличава, че Румъния може би се колебае дали да продължи антагонизма си против Русия и поддръжката си към Чехословакия. Уводната публикация се появи два дни след отправените от Москва обвинявания, че Румъния подкрепя контрареволюцията в Чехословакия. В нея се споделя, че в този момент е значимо социалистическите страни да не утежняват връзките си със Съветския съюз и да заплашват единството още повече. Съботният гърмеж от полемики беше последван от бурни партийни, държавни и дипломатически договаряния, които явно продължиха и през днешния ден, като се съди от огромния брой черни лимузини, паркирани пред държавната постройка в Букурещ.

Президентът Чаушеску се срещна през вчерашния ден със руския дипломат Басов и наблюдаващите смятат, че руският представител му е предал строго предизвестие от Москва. Тази среща стана след срещата сред Чаушеску и президента на Югославия Тито в сряда на границата сред двете страни. Югославия също поддържаше пражкото реформаторско държавно управление и смяташе, че президентът Тито и румънският държавен началник са образували общ фронт против Москва. Но спрямо пламенното заклеймане на руската окупация в Чехословакия, което Чаушеску направи в края на седмицата, публикацията в " Скънтея " наподобява загрижена да изглади разликите сред Москва и Букурещ.

" При настоящето състояние румънската партия е твърдо уверена, че е належащо да не се утежняват връзките ", написа вестникът.

Няколко рейса и камиони с бойци бяха видяни през днешния ден в Букурещ, а един боен камион и един джип, бяха цялостни с младежи в цивилно облекло, съпроводени от един офицер. Въпреки това няма сигурни сведения, че Румъния е мобилизирала своите запасни чинове и че е укрепила своята дълга граница със Съветския съюз.

***

Три речи

Букурещ, 27 август 1968 година /Франс прес/ Три речи, произнесени в края на деня от първия и втория ръководители на Румъния - Николае Чаушеску и Йон Маурер - потвърдиха, че Румъния промени своето мнение в чехословашката рецесия през последните 48 часа.

Към тези речи би трябвало да се прибави и уводната публикация на органа на партията " Скънтея ", която демонстрира, че румънските ръководители са създали " съществена преоценка " или най-малко считат в този момент други фактори за по-важни от тези, които преди няколко дни ги накараха да вършат бомбастични заявления.

Всички тези документи проучват чехословашката рецесия. Същите тези румънски ръководители, които предходната седмица я смятаха като " срамна преживелица в историята на работническото придвижване ", в този момент я дефинират като причина за " огромна тъга и угриженост ", както се изрази Чаушеску.

Сега може да се каже, че незабавното евакуиране на непознатите войски от Чехословакия, което по този начин шумно се искаше от Букурещ пред една разчувствана навалица, към този момент не е най-важният въпрос на деня. Сега на пръв проект се слага усилването на дружбата и единството сред социалистическите страни. Това е най-малко главната теза, развита от Чаушеску и Маурер и в уводната публикация на партийния орган.

Забелязва се, че като показаха вярата, че съветско-чехословашките договаряния в Москва ще бъдат увенчани с триумф, румънските ръководители, които назоваха поименно президента Свобода, наподобява не помниха Дубчек, чието име не се загатва в речите им.

Речта на Чаушеску и изброените от него страни, с които Румъния поддържа и желае да поддържа изключително тесни връзки, наподобяват многозначителни. На първо място е Съветският съюз, по-късно Унгария, България и Югославия. Така Румъния слага отпред своите съседи. След това идват Албания, Полша, Източна Германия и целият социалистически свят.

***

Кривите сметки на враговете на Чехословакия

Москва, 21 август 1968 година /ТАСС/ Като доказателство за огромната грижа за отбраната и укрепването на завоеванията на социализма ще бъде посрещнато от руската общност известието на ТАСС, че Съюз на съветските социалистически републики и други съюзни страни са решили да задоволят молбата на партийни и държавни дейци на Чехословашка социалистическа република да се окаже на братския чехословашки народ незабавна помощ, в това число и с въоръжени сили, написа през днешния ден " Правда ". Вестникът разгласява публикация на Юрий Жуков под заглавие: " Към какво се стремяха те. Надеждите и кривите сметки на враговете на чехословашкия народ ".

През тези дни печатът на империалистическите страни много недвусмислено намекваше, отбелязва Жуков, че неговите господари залагат на смъкването на националната власт в Чехословакия на ликвидирането на управителната роля на ЧКП, на откъсването на тази страна от социалистическата общественост и включването ѝ в капиталистическата система. " Империалистите очевидно надцениха мощта на антисоциалистическите сили и повярваха, че ще съумеят - било по въоръжен, било по " кротичък " път - да заграбят властта ", написа вестникът. Жуков цитира доста изявления в американски, западногермански, британски и френски вестници.

Западните вестници, разтревожени, че ръководителите на ЧКП подписаха Братиславската декларация, ги уговаряха да не се преценяват с поетите отговорности, показва " Правда ". Буржоазният щемпел още веднъж и още веднъж поставяше главния въпрос за " делене на властта " с антисоциалистическите сили. Буржоазните пропагандатори не един път подчертаваха, че " би трябвало с всички способи да се работи за връщане на " емпиричния капитализъм " на изгубените от тях територии ".

Българската телеграфна организация отразява и реакцията у нас

Нито крачка обратно от правилния път на социализма, на марксизма-ленинизма!

София, 21 август 1968 година Заплахата, надвиснала над социалистическия строй в Чехословакия, подвигна като един трудовите хора от столицата за поддръжка на решителния и праволинеен отпор на ревизионистичните контрареволюционни сили в братската страна, встъпили в сговор с враждебните на социализма външни сили.

На всеобщи манифестации и събрания, по фабрики и предприятия, организации, институции, те горещо поддържаха решението на нашето държавно управление да се отзове дружно с държавните управления на Съветския съюз и на други съюзни страни на молбата на партийни и държавни деятели на Чехословашка социалистическа република за оказване на неотложна помощ, в това число и с въоръжени сили. В признатите телеграми до Централния комитет на Българската комунистическа партия и Министерския съвет трудовите колективи изрично и твърдо декларират, че отбраната на социализма в Чехословакия не е единствено вътрешно дело на народа на тази страна, а е отбрана на позициите на международния социализъм, на делото на марксизма-ленинизма.

Действията на братските съюзни сили, акцентират в своята депеша до Централен комитет на Българска комунистическа партия и Министерския съвет чиновниците от Министерството на вътрешната търговия и Института за планиране и изследване, са в цялостен унисон с интернационалния дълг на всички социалистически страни. Те ще спомогнат за отбрана на социалистическия строй в Чехословакия, за опазване устоите на мира в Европа и са ориентирани срещу контрареволюционните сили, срещу силите на милитаризма, експанзията и реванша, въвличали нееднократно във войни европейските нации.

Онова, което антисоциалистическите сили правиха в Чехословакия, бе дело на международния империализъм, акцентират в своята депеша над хиляда и двеста служащи, инженери, техници и чиновници от обувния цех " Девети септември ". Никакви лозунги и апели за " нова народна власт ", за " нов тип социализъм " не можеха да прикрият мръсните домогвания на реакцията и контрареволюцията, на империализма, за разтрошаване на Чехословашката комунистическа партия, за отделяне на Чехословашка социалистическа република от социалистическата общественост, за възстановяване на капиталистическия строй.

Решението за неотложна помощ на Чехословашка социалистическа република бе окачествено на комсомолското заседание в цех " Комуна ", като изцяло съответстващо на правилата в съюзните контракти, подписани сред братските социалистически страни.

Дълбока увереност, че правото дело на чехословашкия народ ще спечелва, показаха изрично на днешните многолюдни манифестации и събрания и колективите на държавната печатница " Георги Димитров ", на младите строители от Софийската комсомолска организация по строителството, комунистите от първичната партийна организация при предприятието " Толбухин " в гара Искър, чиновниците от Държавния комитет за обмисляне, от Министерството на енергетиката и горивата. В признатите телеграми те акцентират, че десните ревизионистични детайли в управлението на Комунистическата партия и държавно управление на Чехословакия провалиха осъществяването на постигнатата в гр. Черна на Тиса и Братислава договореност за отбрана на позициите на социализма в Чехословашка социалистическа република, за битка с антисоциалистическите сили, за отпор против империализма. Прикривайки се демагогски зад декларацията, че ще защитят социализма, тези хора на процедура се пробваха да излъгват братските партии, да завоюват време, поощрявайки контрареволюцията.

А в телеграмата на колектива на Народния спектакъл " Иван Вазов " до Централен комитет на Българска комунистическа партия, откакто се показва единомислещо утвърждение и гореща поддръжка на решението за неотложна помощ на Чехословашка социалистическа република, се декларира: " Нашето театрално изкуство, правилно, на правилата на социалистическия натурализъм, вдъхновявано и ръководено от Българска комунистическа партия, служи и ще служи единствено на ползите на народа, на пролетарския интернационализъм, за подсилване и непрекъснато разцъфтяване на дружбата ни с великия Съветски съюз! "

Безрезервно поддържат решението на петте приятелски страни за отпор на контрареволюцията в Чехословакия и работническите колективи от цех " Електроника " и предприятието " Осми март ", чиновниците от Трета градска обединена болница, организационните служащи на Димитровския областен комитет на Комсомола, десетки други колективи.

В постъпилите телеграми в Българска телеграфна агенция се акцентира, че в случай че контрареволюционните сили постигнеха своите цели в Чехословашка социалистическа република, то щеше да се нанесе тежък удар на всички революционни и прогресивни придвижвания и организации в света, на мира в Европа. Без подозрение, прекосяването на Чехословакия в лагера на капитализма би означавало крупна загуба за международната социалистическа система, за интернационалното революционно придвижване, би основало опасност за сигурността и на други социалистически страни, би изменило съотношението на силите в Европа и света.

Твърде доста жертви понесоха народите на нашите страни, прекалено много кръв те проляха в жестоките борби на Втората международна война, в битката със обществено и национално избавление, с цел да позволен контрареволюцията да откъсне братска Чехословакия от фамилията на социалистическите страни. На никой и никой в никакъв случай не ще бъде разрешено да изтръгне, въпреки и едно звено от общността на социалистическите страни.

Там, където социализмът е победил един път, връщане обратно не може да има!

Съветът на НАТО и ситуацията в Чехословакия

Брюксел, 27 август 1968 година /Франс прес/ Събрал се за пети път след руската намеса в Чехословакия, Съветът на НАТО прегледа още веднъж във вторник ситуацията и се разотиде, без да разгласява никакво общо мнение на своите членове - се узнава тук от разнообразни източници. Във връзка с това се акцентира, че столиците на 15-те страни са реагирали към този момент самостоятелно. Обаче страните членки на НАТО глобиха морално страните, взели участие в нашествието в Чехословакия, тъй като редица визити на министри на социалистически страни бяха отсрочени. Но - показват средите на френската делегация - страните-членки не желаят да скъсват мостовете с държавните управления и народите от Изтока.

Все отново въпросът за Чехословакия ще провокира през идущите месеци многочислени разисквания за стратегическите му последствия за страните от НАТО - се показва от добре информиран източник.

***

Западногермански вестници за московските договаряния

Бон, 28 август 1968 година /Франс прес/ Германският щемпел одобри през вчерашния ден сутринта компромисното съветско-чехословашко съглашение с доста песимизъм. " Ръководството на партията и страната остава в ръцете на реформистите. Но руските войски са все по този начин в Чехословакия, написа самостоятелният в. " Ди велт ". След подписаните документи с " братските партии " не можем да не бъдем скептични във връзка с бъдещото на личния път, определен от Чехословакия и нейната партия ".

Вестник " Франкфуртер алгемайне цайтунг " /проправителствен/ написа: " Бяха сложени " условия " за евакуиране на войските, евакуиране, чийто период не е конкретизиран. Фактът, че то би трябвало да стане по едно и също време с " нормализирането " на ситуацията демонстрира, че бруталната намеса на Съветския съюз продължава ".

" За тези, които си спомнят бавността, с която руските елементи напуснаха Чехословакия след неотдавнашните маневри, не е мъчно да плануват, че обещаното поетапно евакуиране на войските ще бъде приключено на " куково лято ", написа вестник " Нойе райнцайтунг ". Никой, прибавя вестникът, не може да каже какви отстъпки са създали чехословашките ръководители, с изключение на тези, които бяха обявени в заключителното официално съобщение. Но едно нещо е несъмнено: Дубчек и сътрудниците му икономисаха на народа си проливането на кръв, което щеше неизбежно да последва едно мнение на " всичко или нищо ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР