Офис сгради и парцели за логистика и жилищни проекти продължават

...
Офис сгради и парцели за логистика и жилищни проекти продължават
Коментари Харесай

Бизнес имотите през 2022 година - пазарът труден за планиране

Офис здания и имоти за логистика и жилищни планове не престават да са във фокуса на вложителите Гъвкавите работни пространства разчупват обичайния модел на бизнес постройките Ритейл парковете са във фокуса на разрастващите се търговци
Пазарът на бизнес парцели ще посрещне 2022 година със съществени признаци на възобновяване и транзакции, които да показват възвърналата се храброст на участниците, предвиждат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Динамика и интензивно търсене на забавни активи във всички сегменти - по този начин още през 2021 година стартира да дава отговор бизнесът на месеците неизясненост и закъснение.

„ Наличието на свободни капитали и неналичието на опция за инвестиция водят до ненадейно мощно търсене. На път сме да затворим покупко-продажби за активи, които от години търсят своя нов притежател ”, разяснява Явор Костов, действен шеф на Cushman & Wakefield Forton.

„ Ако при започване на 2021 година вложителите в целия свят към момента изпитваха терзания и не можеха да предвиждат продължителността и вредите на COVID-19 рецесията, то в края на годината виждаме нова наклонност - увереност за придобиване на недвижима благосъстоятелност ”, добавя Явор Костов.

Според него характерен тренд за годината ще са придобиванията на парцели, които не са били на фокус до момента – офис здания с капацитет за повишаване на цената, имоти на по-слабо атрактивни местоположения. Продължава и ползата към покупко-продажби със земя за логистични, търговски и жилищни планове.

Причината е преосмислянето на тактиките от страна на участниците на пазара. Много от тях са склонни да влагат и в по-компромисни активи, с цел да реализиран рентабилност за парите си в изискванията на растяща инфлация и повишаване на строителната себестойност. Открояваща се наклонност е и завръщането на непознатите вложители, които уголемяват наличието си в района.

В офис сегмента устойчивият дял на работата от у дома промени проектите за разширения на редица компании и те се пренасочиха към по-гъвкави и изобретателни решения. Тази наклонност води до по този начин наречената “работа от всякъде ”. Затова и доста компании към този момент залагат на работни площи, подлежащи на лесна промяна с дребен разход на запаси. Прогнозите са през 2022 година концепцията на споделени офис пространства да навлезе интензивно и в огромните здания в одобрените бизнес местоположения в София. Първоначално този модел се развиваше главно в пригодени за задачата здания в централната част на града.

„ В ежедневната работа със притежатели на офис здания и основни наематели виждаме, че фирмите не стопират да порастват. Но в изискванията на здравна рецесия и неустановеност, бизнесът търси по-гъвкави решения, с цел да може да реагира съгласно измененията в средата “, разяснява Йордан Кръстев, управител Офис площи ” в Cushman & Wakefield Forton.

„ Сравнително късите периоди на договорите за наем и опцията за напредък без дълготрайно и ангажиращо обмисляне са главните преимущества на споделените работни пространства пред обичайния наем ”, разяснява Красимир Петров, асет и пропърти управител в компанията.

В сегмента на комерсиалните площи се чака да продължи вълната от развиване на планове за ритейл паркове, която по-осезаемо се усети през отминаващата година. 2021 година завършва с към 215 000 кв.м работещи ритейл паркове, а още към 130 000 кв. м са в градеж или на стадий обмисляне. Интересът на бизнесмените е подсилен от търсенето от страна на дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и профилирани магазини за обзавеждане и артикули за дома, които търсят благоприятни условия за разгръщане отвън огромните градове. Прогнозата е тези търговци да продължат дейната си агресия и през новата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР