Офис площите отбелязват плавно възстановяване като наемна активност и са

...
Офис площите отбелязват плавно възстановяване като наемна активност и са
Коментари Харесай

Офисите са най-предпочитаният инвестиционен актив във времена на криза

Офис площите означават гладко възобновяване като наемна интензивност и са най-солидният капиталов актив, макар световната рецесия и несигурността на пазара. Това демонстрира анализът на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton за първата половина на 2022 година.

От компанията означават и оживление в сегмента на комерсиалните площи, както и продължаващ интерес към придобиване и развиване на логистични планове.

" Сделките с офис площи преобладават целия район на Централна и Източна Европа през първата половина на годината, защото оферират относителна непоклатимост в общата неустановеност ", разяснява Явор Костов - ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton.
 Наемите на офиси в София се движат сред 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?
Наемите на офиси в София се движат сред 12 и 15 евро/кв.м. Какви са таксите за поддръжка?

Пазарът на офиси в София записва впечатляващ растеж

Данните на Cushman & Wakefield за района демонстрират забележителен превес на капиталовите придобивания на офис планове над останалите. Според статистиката на групата през първото тримесечие на тази година те са формирали съвсем 44% от общия размер на пазара при 36% за комерсиалните площи и едвам 13% дял на транзакциите с индустриални и логистични обекти. Общо капиталовите придобивания за района за интервала са на стойност 2.8 милиарда евро.

" Важно е да се означи, че през последните тримесечия следим от ден на ден транзакции с подготвени портфолиа от парцели във всички сегменти на пазара ", съобщи Костов.

През последните месеци се обрисува наклонност купувачите по-трудно да взимат решение, което води до закъснение на капиталовата интензивност в Централна и Източна Европа. Това е резултат от войната в Украйна, общата неустановеност, както и от последователното повишаване на лихвите.

Подобни процеси, въпреки и със забавяне, се чакат и в България. През първото тримесечие на 2022 година българският пазар означи релативно слаба интензивност за интервала с общ размер от покупко-продажби малко над 36 милиона евро. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и комерсиалните площи.

Най-отчетливият тренд е последователното възобновяване на офис пазара, подкрепено от политиката на огромни компании за връщане на чиновниците в офиса. През първото тримесечие на тази година наемната интензивност в България означи забележителен растеж по отношение на предишни години с подписани контракти и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м.

Най-голямата договорка за интервала е подновяването на контракта на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. Това оповестиха от консултантската компания на проведеното от тях събитие в столицата.

Офис пазарът минава през осезаема промяна, обвързвана и с налагането на хибридния модел на работа, усъвършенстването на наетите площи и все по-силното нахлуване на гъвкавите офис решения.
 Офис пазарът в София изпрати 2020-а с 13% свободни площи
Офис пазарът в София изпрати 2020-а с 13% свободни площи

Средните офертни наеми резервират своите равнища от първата половина на годината

" Наемателите към този момент са с доста друг профил по отношение на тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят метаморфоза на заеманите площи и все по-често - композиция от общоприет офис и споделени работни пространства, която им разрешава да са гъвкави ", съобщи Йордан Кръстев - управител " Офис площи " в Cushman&Wakefield Forton.

С оглед на тази наклонност упованията на Cushman & Wakefield Forton са коуъркинг пространствата последователно да станат наложителна част от микса от площи на огромните офис планове в София. Към момента този вид площи в столицата наближават 50 000 кв. м. Най-новият план е My Flex Coworking, който отвори на 2 400 кв. м в Megapark и се ръководи от Cushman&Wakefield Forton.

" Данните сочат, че заетостта на споделените офиси се върна на равнищата от 2019 година, като приблизително за София сега тя е над 70%, а при огромните оператори с повърхност от над 2000 кв. м - над 80% ", уточни Красимир Петров - Асет и пропърти управител в Cushman&Wakefield Forton.

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това към този момент не са най-вече стартъпи или хора със свободни специалности, само че и стандартни, открити или растящи компании.

От една страна, в коуъркинг пространството и сервизираните офиси те намират еластичност отвън общоприетите 5-годишни контракти за наем на пазара.

От друга страна, разноските в споделените пространства се усъвършенстват по-лесно, защото наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, съоръжение и консумативи и в същото време разчитат на ротационния принцип на работа, което им разрешава да поддържат по-малко работни места в сравнение с брой чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР