Одобрен е подходът за индексация на разходите за строителство по

...
Одобрен е подходът за индексация на разходите за строителство по
Коментари Харесай

ОП „Региони в растеж“ насочва допълнителни 64 млн. лв. за подобряване на градската среда и в икономическите зони

Одобрен е методът за индексация на разноските за строителство по програмата

Допълнителни 64 млн. лева ще бъдат вложени в ограничения за възстановяване на градската среда и икономическите зони посредством финансови принадлежности, изпълнявани от „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Десислава Георгиева, която е началник на Управляващия орган (УО) на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Изменението в Оперативна програма “Регионално развитие” беше утвърдено по време на 21-то съвещание на Комитета за наблюдаване (КН). В него участваха представители на Генерална дирекция „ Регионална и селищна политика “ на Европейската комисия, институции и организации, членове на КН. Форумът се организира в Стара Загора.

Членовете на комитета утвърдиха и оферти от Управляващия орган на програмата метод за индексация на разноските за строително-монтажни работи на договорите за безплатна финансова помощ, попадащи отвън обсега на Методиката за изменение на цената на контракта за социална поръчка вследствие на инфлация, призната с Постановление на Министерски съвет №290 от 27.09.2022 година и обнародвана в Дъждовни води бр.78 от 30.09.2022 година Целта на индексацията е да се обезпечи равно отнасяне на бенефициентите по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014- 2020 година, които попадат отвън обсега на Методиката, и те да бъдат подкрепени с 15% безплатна финансова помощ, в унисон с метода на Управляващ орган за тези включени в Методиката. С това решение членовете на Комитета за наблюдаване дават опция на бенефициентите на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година да възложат и/или довършат поръчките си по Закона за публичните поръчки по всички контракти в осъществяване. Това ще способства и за осъществяване на задачите и знаците на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година

По време на съвещанието заместник-министър Георгиева направи и цялостен обзор на осъществяването по Оперативна програма “Регионално развитие”, като акцентира положителния прогрес, само че загатна и за провокациите в областта на просветителна и здравна инфраструктура, както и районния туризъм. Тя осведоми, че е контрактуван 100% от ресурса по програмата, а разплатените средства са 2,288 милиарда лева или 73% от бюджета ѝ. „ Успоредно с осъществяването на актуалната оперативна стратегия нашите старания са ориентирани и към пускане на осъществяването на новата Програма „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година, която беше изпратена за публично утвърждение от Европейска комисия на 15 ноември 2022 година “, добави Георгиева.

Агнес Монфрет – шеф на отдел „ България, Хърватия и Румъния “ от Главна дирекция „ Регионална и селищна политика “ в Европейската комисия, също приветства членовете на Комитета и показа, че е впечатлена какъв брой доста учебни заведения в Стара Загора са реновирани, а децата в тях са чудесно готови и изрази увереността си за бъдещето на града. Тя акцентира, че Стара Загора е същински зелен град, като персонално е имала опция да употребява зелени електробуси при визитата си на обекти по Оперативна програма “Регионално развитие” в града.

Представителят на Европейската комисия съобщи, че интервалът, в който се намираме сега, е основен за сполучливото привършване на програмата. Също по този начин, поуките и уроците, които сме получили през програмен интервал 2014-2020 година, ще са доста значими за осъществяването на задачите през новия програмен интервал 2021-2027 година На фона на случилите се доста рецесии през последните месеци, Европейска комисия съобщи своята поддръжка към Управляващия орган за взаимно справяне с провокациите. Десислава Георгиева, увери представителите на Европейска комисия, че целият експертен и административен потенциал на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е зает и работи интензивно, с цел да не бъде изгубено „ нито едно евро “ от осъществяването на плановете през този програмен интервал.

По отношение на Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година началникът на отдел „ България, Хърватия и Румъния “ изрази вяра за идното ѝ утвърждение до края на годината.

По време на съвещанието беше коментирана и тематиката за зеления преход и нисковъглеродната стопанска система. Възможността за тяхната поддръжка, която страната ни ще получи в това число и посредством ПРР 2021-2027 година, беше избрана от госпожа Монфрет като изключителна. Според нея Фондът за обективен преход и бюджетът му целят да подсигурят точно обективен преход за по-засегнатите райони, какъвто е и Стара Загора. Тази тематика е доста значима, както за зеленото бъдеще на България, по този начин и за постигането на задачата за една Зелена Европа до 2050 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР