Очертават се трудно преодолими конфликтни точки и тежки преговори за

...
Очертават се трудно преодолими конфликтни точки и тежки преговори за
Коментари Харесай

Споразумението на ГЕРБ: Сближаване с ПП-ДБ, намигване към ДПС и без промени в службите

Очертават се мъчно преодолими конфликтни точки и тежки договаряния за ново държавно управление

Очертават се мъчно преодолими конфликтни точки и тежки договаряния за ново държавно управление . Това прозира от разпратения до медиите за взаимно ръководство сред ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ).

Припомняме, че на 20 февруари едностранно ПП-ДБ показаха план за меморандум. Това докара до остра реакция на ГЕРБ. Няколко дни по-късно водачът на партията Бойко Борисов отвърна, че те пък ще приготвят собствен план, само че за съдружно съглашение. Днес той бе обществено разгласен.

Анализ на текста в него сочи, че главните спорове ще са евентуално в две посоки – метода на съставяне на изпълнителната власт и изборът на управления и членове в регулаторите и в правосъдната власт.

Досега в кабинета „ Денков “ ПП-ДБ най-малко видимо бе излъчила съвсем всички министри – без Мария Габриел. Оттук нататък ГЕРБ оферират споделена отговорност.

„ Отговорността за ръководството на държавното управление е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция има наложително заместник-министри “ , оферират от ГЕРБ в проектоспоразумението си.

„ Второстепенните разпоредители с бюджет, както и други структури към съответното министерство се дефинират, както следва: там, където едната коалиция има министър, тя дефинира ръководителя на съответния вторичен разпоредник с бюджет, както и в другите структури, а другата коалиция дефинира заместник-ръководител “, написа още в него. Това значи самобитна интеграция, т.е. омешване сред ГЕРБ и ПП-ДБ . Което мъчно би било признато от втората политическа мощ – тя би претърпяла съществени електорални вреди при сходно доближаване с партията на Бойко Борисов.

Проектомеморандумът на ПП-ДБ изключваше на процедура Движение за права и свободи от взимането на значими кадрови решения в Народното събрание. От ГЕРБ обаче плануват сериозна роля за партията на Доган и Пеевски в това отношение.

„ В случаите, в които възникне нужда от търсене на по-голямо болшинство, отвън обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ, същото /плаващо мнозинство/ се лимитира само и единствено до парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности “, написа в плана на ГЕРБ. Това е евфемизъм, който значи, че други болшинства може да се образуват единствено с Движение за права и свободи.

В сегашния парламент са още „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, които са считани за проруски сили , както и „ ИТН “ (ИТН), която е с не изключително ясна геополитическа ориентировка. Освен това Има Такъв Народ разполага със единствено 11 депутати и на процедура няма роля за образуването на болшинства, с изключение на при изключителни случаи на отсъстващи или негласуващи народни представители от ГЕРБ или ПП-ДБ.

В документа, препоръчан от партията на Борисов, се регистрира, че за 25 поста е нужно квалифицирано болшинство от две трети . Това са Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) – 3; Висш правосъден съвет (ВСС) – 5; Висш прокурорски съвет (ВПС) – 6; Инспекторат към Висшия правосъден съвет (ИВСС) – 11.

„ Страните регистрират, че 25 претенденти за 25 позиции следва да бъдат определени с болшинство от 2/3. Т ова болшинство допуска търсене и приемане на поддръжка от останалите политически обединения, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности, защото от една страна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо, незадоволителните 132 гласа, а въпреки това – по-голямото болшинство води до по-голяма неоспоримост на кандидатурите. Обратното, по-малките болшинства, допускат падащо болшинство и съразмерно падаща поддръжка и по-малка легитимност на определените претенденти. Следва, също по този начин, да се има поради и да се регистрира одобрената към сегашния миг процедура на Европейския парламент, за потребление, като прийом за законодателна целенасоченост на така наречен „ плаващи болшинства “, се показва в проектоспоразумението, препоръчано от ГЕРБ.

И тук още веднъж прозира ползата на „ евроатлантическата “ Движение за права и свободи.

Ако обаче партията на Доган и Пеевски има своя квота в тези органи, тя и ГЕРБ ще получат по-голяма тежест в тях, което за ПП-ДБ ще е сериозен проблем. Лидерите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Кирил Петков и Христо Иванов неведнъж са давали знаци за това. От ПП-ДБ през последните дни акцентират, че ГЕРБ и Движение за права и свободи сега на процедура имат цялата власт във Висшия правосъден съвет и регулаторите и че на това би трябвало да се постави край.

В схемата, несъмнено, влиза и новата Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК), която ще замести КПКОНПИ.

Още един спор се обрисува и във връзка с службите , където ГЕРБ към този момент не отстъпват и това се затвърждава от проектоспоразумението. От партията на Борисов са срещу (кадрови) промени в тях посредством незабавна законодателна намеса, както упорстват от ПП-ДБ.

„ Дебатът по тематиката за службите за сигурност следва да бъде извършен и защото водеща по тази тематика е националната сигурност на страната, форматът за спор би трябвало да е в границите на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа. Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани “, написа в проектоспоразумението на ГЕРБ.

„ Националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата индиферентност е наложителен детайл от функционалностите и активността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. Намеса в кадровата политика и работата на службите съставлява опасност за националната сигурност “, се показва още в плана.

Той планува правилото на ротацията да продължи . Но след идните девет месеца да има още две ротации за по 15 месеца и цялостен 4-годишен мандат на 49-ото Народното събрание.

От ГЕРБ оферират и ръководителите на всички контролни и регулаторни органи, които се излъчват от Народното събрание, да предлагат своите заместници. В момента този метод се ползва единствено за Българска народна банка и КФН.

За всеки един от регулаторните и/или контролни органи двете обединения (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да излъчват по трима представители от парламентарна група, по собствен избор, които проучват и разискват препоръчаните кандидатури за съответния регулаторен и/или надзорен орган, както и да преценят сходството им с условията на използваното законодателство, оферират от партията на Борисов.

Не излиза наяве какво се планува по повод кандидатурите на другите парламентарни групи , и дали съгласно ГЕРБ следва отново да се прави поквотно систематизиране сред всички сили в Народното събрание, каквато е наложената процедура от последните години.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР