Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко

...
Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко
Коментари Харесай

Сензационна прогноза „СОВА ХАРИС“: ГЕРБ размазва ПП с 10%, Борисов нокаутира Кирил и Асен сред лидерите

Очертава се смазваща изборна победа на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов към този момент води с цели 10% пред вторите от „ Продължаваме промяната “, електоралното съответствие сред двете групировка е 28,8% против 18,8%.

Това сочат данните от най-новото проучване на „ Сова Харис “, извършено в интервала 6 – 12 септември по поръчка на организация ПИК. Проучването е представително за пълнолетното население на страната, осъществено е измежду 835 български жители по метода на стандартизираното face-to face изявление в дома на респондента.

Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,4%. В момента записваме увеличение на дистанцията сред двете водещи политически сили, означават от „ Сова Харис “. Ако изборите бяха тази седмица, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от действителните гласове, а Политическа партия – 18,8%. любимец за третото място се обрисува Българска социалистическа партия с 12,7%, което значи отчасти възобновяване на позициите на социалистите.

Въпросът за четвъртото място стои открит, макар че за „ Възраждане “ е записана поддръжка от 10,4%, а гласовете за Движение за права и свободи са 8,7%. Гласоподавателите на Движение за права и свободи са по-трудно налични за анкетьорските екипи, а и поддръжката от чужбина сигурно ще завиши резултата на партията, ръководена от Мустафа Карадайъ.

„ Демократична България “ наподобява сигурен участник в идващия парламент с 5,7% от Трифонов и Стефан Янев към този момент стоят над 4 електорални настройки на „ Сова Харис “ при избори тази седмица (действителни гласове)

действителните гласове. Партиите на Слави процентната преграда – надлежно с 5,1% и 4,8% от действителните гласове. Очевидно оставащите дни от акцията до изборния ден ще са от решаващо значение за одобряване на техните позиции. Прави усещане и възходящият тренд на „ Изправи се, България “ (2,9%), които вършат сполучлива акция.



„ В интервал на рецесия политическото лидество придобива огромна тежест. Решенията, които би трябвало да вземат хората, заемащи виновни държавни позиции, имат дълготрайни последици. По тази причина в сегашното проучване включихме знак, който класира водещите политици в страната. С други думи, желаеме да разберем на кои персони гласоподавателите биха доверили носенето на отговорността за решение на тежките проблеми, произхождащи от спешната обстановка “, разкрива социологът Васил Тончев от „ Сова Харис “.

Очаквано водещата роля е на президента Румен Радев (44,9%), който сега управлява и изпълнителната власт. На второ място се наложи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов (37,5%). Очевидно дългото му наличие във върховете на властта и опитът, който е придобил водачът на досегашната съпротива, възстановяват доверието у него на забележителна част от гласоподавателите. Търсенето на непоклатимост в този миг очевидно работи в негова изгода.

Управлявалите последното постоянно държавно управление Кирил Петков и Асен Василев са класирани надлежно на трета и пета позиция. Явно върху тях се концентрират очакванията на гласоподавателите от бранша, в който е позиционирана тяхната групировка.



Лидерката на социалистите Корнелия Нинова е четвърта, привличайки поддръжката от обществения вектор. Десетката се попълня от водачите на обединенията, които претендират да имат роля в идващия парламент, като Костадин KocTaДИHOB, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ. Мая Манолова също намира място измежду първите 10, което демонстрира, че наличието й на политическата сцена е различимо и сигурно ще се отразява позитивно върху поддръжката за ръководената от нея групировка.

Нивото на изборната интензивност е основен въпрос преди всички демократично провеждани избори. Сигурни, че ще гласоподават на 2 октомври са 46,6% от гласоподавателите. Други 16,1% са сигурни в известна степен, само че имат съмнения. Спрямо последните парламентарни избори, извършени в края на предходната година, евентуално ще отчетем леко покачване на изборната интензивност.



Изследването демонстрира, че ГЕРБ-СДС в границите на предизборната акция са построили облик на мощната групировка. Според 38,9% от гласоподавателите това е обединението, която ще завоюва най-вече гласове, до момента в който 18,6% считат, че победител ще бъде „ Продължаваме Промяната “. Известно е, че Фаворитите постоянно получават бонус от колебаещите се гласоподаватели.



Само 16,4% от гласоподавателите считат, че идните парламентарни избори ще излъчат устойчиво ръководство, което ще ни преведе през рецесията. Обратното мнение се застъпва от 59,2%. Налице е песимисъм за развиването на Политическата конюнктура в страната.



Неяснотите в упованията на хората личат и в отговорите на въпроса кой би бил по-добрият вид за страната ни след идните парламентарни избори.

Равни са дяловете на гласоподавателите (22,4%), застъпващи двете противостоящи позиции: България да се ръководи от коалиция, доминирана от ГЕРБ-СДС, и България да се ръководи от коалиция, доминирана от „ Продължаваме Промяната “. Това опълчване демонстрира, че разделянето в нашето общество продължава да съществува и напрежението сред двете огромни публични групи ще се покачва.



Даването на приоритет на стабилността можем да си разбираем и с обстоятелството, че 59,2% от гласоподавателите у нас споделят, че в резултат на рецесията материалното им състояние може да се утежни до степен да бъдат затруднени да се устоят. Няма да доближат до такава степен 26,0%. 14,9% не могат да преценяват.



На този декор вероятността на бъдещото ръководство се обрисува с кратковременен интервал, изпълнен с наложителни пожароопасни ограничения.

Това допуска предоставяне на приоритет на прагматизма пред идеологическите решения и не на последно място мощна противоположна връзка със протичащото се на терена на ежедневния живот на хората. оставащите решаващи дни от предизборната акция печелившата карта за политическите сили ще бъде реализирането на контакт със здравия разсъдък на гласоподавателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР