Очакват се хакерски атаки по време на изборите за парламент.

...
Очакват се хакерски атаки по време на изборите за парламент.
Коментари Харесай

Министър Тодоров: Очакваме хакерски атаки на изборите, взети са мерки

Очакват се хакерски офанзиви по време на изборите за парламент. Това съобщи пред NOVA министърът на електронното ръководство Георги Тодоров. Той обаче акцентира, че са взети ограничения за предварителна защита.

За първи път в Европа бюлетините след края на изборния ден ще се броят онлайн и това е голямо предизвикателство, сподели министърът. Такава процедура има единствено в Русия, а в Европа е казус, добави той.

" Без огромните телекоми, които обезпечават интернет съгласуваност, няма по какъв начин да се оправим. Те са показали свои карти на покритие на територията и популацията на страната. Не всички СИК ще могат да предават лайв този развой по видеонаблюдение и видеозаснемане заради неналичието на интернет, само че за сметка на това ще бъде изработен запис, тъй че в последващите дни да може всеки един заинтригуван да следи хронологията по преброяване на бюлетините ", изясни Георги Тодоров. Той съобщи, че до 20 хиляди души ще могат да гледат в действително време броенето на бюлетини. Все още обаче не е ясно какви тъкмо ще са устройствата, които ще снимат процеса. 

Обществената поръчка ще завърши на 13-и март. Тя планува 12 хиляди устройства. След като дойдат, добави министърът, всяко едно от тях ще бъде прегледано и заредено. Тестовият интервал ще е към 12-13 дни и в случай че се наложи, ще се работи непрекъснато, безапелационен беше Тодоров. 

" Законът би трябвало да се извършва, а не да се пояснява ". Така отрасловият министър отговори на въпроса оправдана ли е инвестицията за електронните устройства, в случай, че те даже няма да са съображение за вероятно оборване на вота.

Георги Тодоров разяснява и новото приложение в опазването на здравето, което разрешава на лекарите да издават предписания от мобилно устройство. " Това е още една стъпка в посока електронно опазване на здравето ", разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР