Очаквано заради отказа от машинното гласуване първият тур на местните

...
Очаквано заради отказа от машинното гласуване първият тур на местните
Коментари Харесай

Хартията доведе до нов рекорд в невалидните бюлетини

Очаквано поради отхвърли от машинното гласоподаване първият тур на локалните избори у нас създаде нов връх невалидни бюлетини. В този смисъл дейното мероприятие против опорочаването на вота сработи едвам се наместят общинските препоръки.

Вероятно това е била и задачата.

Общият брой на недействителните бюлетини за общински съветници на извършените в неделя локални избори е 412 701. Делът е рекорден, в случай че се съпостави с вота от 2019 година. Сега регистрираните недействителни бюлетини са 15.46% от всички подадени гласове, оповестиха от Института за развиване на обществената среда (ИРПС).

За информация те напомнят данните от предходните локални избори през 2019 година, когато недействителните гласове са били повече на брой – 466 077, само че по-малък % от всички гласове – 15.09%, поради по-високата изборна интензивност.
Общият брой на недействителните бюлетини за общински съветници на извършените в неделя локални избори е 412 701.
„ Рекорд от невалидни бюлетини е подложен при гласуването на локалните избори на 29 октомври “, разяснява и в изявление за Българската национална телевизия Цветелина Пенева от публичния съвет към Централната изборна комисия.

Според нея това е доста притеснително, тъй като значи, че хората или не са подготвени, или не схващат логиката на процеса.

Председателят на публичния съвет към ЦИК счита, че е изцяло допустимо за балотажа институциите да съумеят да обезпечат машинен избор.

„ Имаме нов връх на невалидните бюлетини – по-голям от предходните локални избори през 2019 година – над 15%. Това е доста притеснително, тъй като значи, че това са наши жители, които или не са знаели по какъв начин да гласоподават, или не схващат какво написа на бюлетината, или не са били добре подготвени членовете на СИК, или бюлетината не наподобява добре, или самата технология на гласоподаване ги тормози “, съобщи Цветелина Пенева.

Избирателите в Столична община са най-вече, а в това време едвам 4.9 % от тях са подали недействителни гласове на изборите на 29 октомври. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то междинният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17.14%, показват от Института за развиване на обществената среда (ИРПС).

Една от най-често срещаните аргументи за недействителност на бюлетините е отбелязването на преференция без да е посочен номерът на партията, за която се гласоподава. Това нещо е невероятно да стане при машините – защото опцията за преференция се задейства, едвам откакто се маркира партията, за която се гласоподава.

В последна сметка милиционерското интензивно мероприятие против машините може да се обърне против архитектите си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР