Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността

...
Очакванията на експертите са за ефективно размножаване и увеличаване числеността
Коментари Харесай

Зарибиха езерото Сребърна с 20 000 шаранчета

Очакванията на специалистите са за дейно размножаване и увеличение числеността на дивия шаран, както и за възстановяване на хранителната база на водолюбивите птици в предпазената околност

Трето подред зарибяване с локален тип риба е осъществено през вчерашния ден на територията на Поддържан резерват „ Сребърна “. Над 20 хиляди бройки от типа див шаран са освободени във водните площи в региона на понтонния кей.

Зарибяването на езерото Сребърна е част от активността „ Проучване на хранителната база на огромен воден бик “, на изпълнявания план от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 г.”.

Видът и количествата на рибния материал, отгледан при изкуствени условия, авансово са съветвани с учени от Института за биоразнообразие и екосистемни проучвания на Българска академия на науките. Дейността е част и от осъществяването на ограниченията, заложени в Плановете за деяние за запазване на огромния воден бик (Botaurus stellaris) и дребния корморан (Phalacrocorax pygmeus Pallas, 1773) в България за интервала 2014-2023 година Очакванията на специалистите са за дейно размножаване и увеличение числеността на дивия шаран, както и за възстановяване на хранителната база на водолюбивите птици в предпазената околност.

По план „ Управление на сукцесионните процеси и възстановяване на качеството на местообитанията на предпазени водолюбиви типове във влажната зона в ПР „ Сребърна” са планувани общо 4 зарибявания, като последното ще бъде през 2023 година

*Дивият шаран (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) принадлежи към Разред Шараноподобни, Семейство Шаранови. В България е сериозно заплашен тип.

В предишното е бил публикуван във всички сладководни и бракични водоеми на България – реки, блата и езера на Дунавския, Беломорския и Черноморския басейн. Видът е включен в Червената книга на България (1985). Единственото му доказано находище е в рамките на естествена забележителност „ Дуранкулашко езеро “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР