Очакванията бяха за , но турската икономика дотук се справя

...
Очакванията бяха за , но турската икономика дотук се справя
Коментари Харесай

Вместо да се срине, Турция спечели от пандемията

Очакванията бяха за, само че турската стопанска система дотук се оправя ослепително в изискванията на пандемия. Чужди издания приказват за " феноменална непоклатимост " на турската стопанска система. На какво се дължи този триумф, споделя.

По време на първата вълна от пандемията редица индустриални предприятия в Турция не вкараха кратко работно време, нито стратегии за парични обезщетения, а продължиха да създават, преориентирайки се към по-голям експорт.

Тази тактика очевидно даде резултат – турците към този момент получават поръчки от Италия и други страни, които в никакъв случай преди не са проявявали интерес към турската продукция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Турция е записала стопански напредък от 6,7% на годишна...

Прогнозите за срив не се сбъднаха

Последиците от това намират отражение и в икономическите данни, отбелязва вестник Handelsblatt и разяснява: " Турската стопанска система вероятно спада към дребното стопанства в света, чийто БВП (БВП) набъбна през 2020 година, въпреки и с малко. Световната банка регистрира 0,5% приръст за 2020, а МВФ – даже 1,2%. На фона на прогнозата на Световната банка за срив на турската стопанска система с 4,3%, това е феноменална непоклатимост ", показва изданието. Прогнозата за 2021 година е за 4,5 на 100 стопански растеж, а за 2022 година – даже за 5%.

Причините за това развиване са няколко. През цялата 2020 година стопанската система продължи да работи на бързи обороти. Разрешителните за строителство бяха издавани в незабавен порядък, а постоянно за градежите в огромните градове биват наемат служащи от Анадола. Властите сметнаха, че не си заслужава нито от финансова, нито от епидемиологична позиция да върнат тези хора назад по родните им места.

За хотелите по Турската Ривиера пък бе създадена специфична хигиенична идея, която им разреши да продължат да одобряват туристи. Мнозина хотелиери вложиха стотици хиляди евро в преградни стени, спомагателен особено подготвен личен състав и стерилизация на стаите. Този стопански курс бе подсилен от паричната политика на Анкара, разяснява немското издание.

Основният лихвен % остана невисок до ноември 2020 година, това разреши на потребителите да купуват на ниска цена на заем, а предприятията използваха ниските лихви, с цел да влагат. Ниските лихви натиснаха.

Но това, което беше проблем за консуматори и вносители, докара до поевтиняване на и ги трансформира в шлагер на доста места по света – от селскостопанските артикули до турската стомана, чиито цени накараха съперниците от ThyssenKrupp и ArcelorMittal да подадат недоволство за дъмпинг до Европейската комисия. На Турция обаче това се отрази благотворно – доста компании изкараха рекордни облаги.



Инфлацията остава риск

С началото на втората вълна от пандемията Турция вкара непоколебим локдаун за популацията – забрани за излизане на открито, обвързване за носене на маски на всички места отвън жилището, както и всеобщо тестване и следене на контактите на инфектираните. Млади и възрастни хора нямаха право да употребяват публичния превоз и можеха да излизат от вкъщи единствено в избрани часове, а всички възпитаници минаха на отдалечено образование, което беше добре проведено.

Икономиката добре се преценява с тези ограничения, за нея и без друго те са по-положителни, в сравнение с цялостното затваряне на всичко. Не единствено супермаркетите останаха отворени, а и редица други магазини, както и комерсиалните центрове и хотелите.

Опасността освен това развиване обаче е обвързвано с високата инфлация, която нарастваше през последните 4 месеца. През януари тя беше достигнала 15%. Ако вследствие на ниската съществена рента лирата още веднъж се срине, планината от вътрешни задължения ще се трансформира в бомба със закъснител, разяснява Handelsblatt.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР