Очакваните приходи от пътни такси за 2023 година ще достигнат

...
Очакваните приходи от пътни такси за 2023 година ще достигнат
Коментари Харесай

От догодина цената на винетките ще бъде намалена, а тол таксите ще се увеличат

Очакваните доходи от пътни такси за 2023 година ще доближат 820 милиона лв.. От 1 януари понижението на винетките ще е с към 10%, а нарастването на тол ставките ще е с 50%, съобщи шефът на тол системата Георги Темелков по време на кръгла маса на тематика " Две години тол система - плюсове и минуси ".

От идната година две трети от приходите би трябвало да идват от тежкотоварния трафик, а дълго чаканите доходи от 1 милиард лв., които бяха оповестени при стартирането на системата през 2020-а би трябвало да бъдат достигнати през идващите няколко години.

За кои коли ще важи понижението?

Намалението с 10% от 2023 година се отнася за леките коли и ще важи за всички типове електронни винетки, които се заплащат от колите до 3.5 тона. Това са уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна винетка. Това значи, че годишната винетка от 97 лв. става 87 лв., а уикенд винетката от 10 лв. става 9 лв..

Цените за прекосяване по автомагистрала на тежкотоварни коли над 12 тона и с 4 и повече оси от следващата година става сред 35 и 43 стотинки в подвластно от еко категорията. В момента цената е сред 23 и 32 стотинки.
 Девет компании в търг за главен ремонт на български пътища за €35 милиона
Девет компании в търг за главен ремонт на български пътища за €35 милиона

С парите ще се ремонтират 62 км третостепенни пътища в крайбрежната Бургаска област

Припомняме, че от това лято в тол системата влизат и второкласните пътища. За тях цената за огромните камиони ще се движи сред 29 и 37 стотинки. За съпоставяне, сега те заплащат сред 15 и 18 стотинки според от екологичния клас. При дребните камиони от следващата година цените ще станат сред 4 и 7 стотинки. Към днешна дата за второразреден път те са между 2 и 3 стотинки на километър.

Парите в пътната инфраструктура

По разбор на Световната банка, представен от " Капитал ", с цел да достигнем 10% от ремонтите по републиканската пътна мрежа, е необходим бюджет от 1,5 милиарда лв. - за рехабилитация, поддръжка и разчистване през зимата.

Резултатите от предходната година демонстрират доходи от близо 430 милиона лв. от продажби на винетни и тол такси и 22,5 милиона лв. от санкции - надалеч под оповестения 1 милиард лв., напомня " Капитал ". Очакванията са до края на тази година от пътни такси да се съберат към 550 милиона лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР