Очаквам българското правителство последователно да отстоява националната позиция. Това коментира

...
Очаквам българското правителство последователно да отстоява националната позиция. Това коментира
Коментари Харесай

Президентът: Очаквам правителството да отстоява позицията си към Скопие

Очаквам българското държавно управление поредно да отстоява националната позиция. Това разяснява президентът Румен Радев по отношение на изискванията, които страната слага към Северна Македония за участието й в Европейски Съюз. Той още веднъж акцентира, че европейското приобщаване на Скопие е в полза на историческата истина. Идеологията и операцията на тоталитаризма нямат място в обединена Европа, добави президентът.
Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език от 1300 години. Затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които да ни сближават, а не мотиви, които ни разделят, сподели още президентът.
Президентът уточни, че българската позиция е и в интерес най-много на Република Северна Македония, тъй като внася ясни европейски критерии и резистентност в процеса на европейското приобщаване на страната.
Според Румен Радев е значимо авансово да са ясни изискванията за нашата поддръжка във всяка една преговорна глава и по тази причина e провел консултативната среща по тематиката. Държавният глава акцентира, че чака от българското държавно управление да отстоява поредно българската позиция.
Не е работа на политиците на Република Северна Македония да разясняват вътрешнополитическия живот в България, по този начин както аз не разясня и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония, съобщи още президентът Радев.
Той добави, че e поканил у нас сътрудника си Стево Пендаровски още на церемонията по встъпването му в служба.
Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и чакам да откри време да пристигна в България. Не би трябвало да се чака комисията по исторически и просветителни въпроси да напредне, с цел да има такова посещаване, съобщи българският президент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР