Очаквах до 2013 г. да има фирма, която да е

...
Очаквах до 2013 г. да има фирма, която да е
Коментари Харесай

Д-р Стефан Константинов: Изграждането на електронното здравеопазване трябваше да е лесна реформа

Очаквах до 2013 година да има компания, която да е почнала да построява инфраструктурата за електронното опазване на здравето. За страдание нещата бяха спрени при идването на идващия здравен министър. Това сподели някогашният министър на опазването на здравето Стефан Константинов пред БНР.

Думите му са във връзка констатациите на Сметната палата за неуспех в построяването на електронното опазване на здравето.

"В системата въпреки всичко са направени доста неща ", призна той. "Ние имаме доста от съставените елементи на електронно опазване на здравето, които работят. Личните лекари употребяват компютърни стратегии. Там има здравна база данни за техните пациенти, само че ние нямаме интегрирана система, която да сплоти всичко това, нямаме електронната рецепта, направление. Тези съставни елементи ни липсват. Нямаме достъпа, директния, на пациент към неговото досие в действително време. Тези работи, с цел да не се случват, Сметната палата дава общо взето доста прецизен отговор. Тя демонстрира извънредно късия живот и бързата промяна в администрацията ".

"Когато се сменя един здравен министър, нормално следват най-надолу шефове на дирекции. Много пъти се стига до равнище специалисти, преструктуриране. Всичко това забавя. Когато нямаме някаква ясна визия, която всички би трябвало да следват и всеки стартира от нулата, или просто даже не желае да стартира от на никое място, ние в действителност няма по какъв начин да реализираме резултат. Наистина, за една година никой не би трябвало да разчита, че ще се откри някакъв извънредно кадърен министър, който ще направи чудеса, да свърши неща, които не 10 години, а 20 години не са свършени ".

"Само да напомня, че още с стартирането на Здравната каса, когато стартира тя да действа, имаше кавги. Поръчките за създаване на електронното опазване на здравето през годините са били за 9-10-12 милиона лв., което са релативно дребни суми, посочи Константинов. Проблемът по никакъв метод не е IT ", безапелационен е той.

"Има доста положителни решения. Много страни са го създали. Аз съм бил и в Естония, с цел да почерпя опит, и видях по какъв начин те са тръгнали с извънредно дребни средства по отношение на някои други страни и до каква степен са стигнали. Тоест техническите решения на нас не са ни проблем. Аз съм се срещал, когато бях министър, с най-големите компании в света, а и в България - локалните, и общо взето концепцията по какъв начин би трябвало да бъде конструирана системата електронно в никакъв случай не е била проблем. Проблемът е напълно политически - да се вземе решение. Например концептуално кой би трябвало да я направи - Министерство на здравеопазването или Националната здравноосигурителна каса. Аз до ден сегашен виждам едно блуждаене в един подобен простоват въпрос. За мен отговорът постоянно е бил явен, че админ, главният, би трябвало да бъде министерството. Не единствено здравноосигурените хора имат потребност от електронно досие. Спешната помощ, която борави с неосигурени, също би трябвало да може да употребява едно такова досие, което, в случай че е подвластно напълно от Здравната каса, сега, в който индивидът е със спрени права, най-вероятно няма да му се поддържа ", сподели някогашният здравен министър.

Според Стефан Константинов въвеждането на електронното опазване на здравето би трябвало да е "лесна промяна ", защото по никакъв метод не касае политическите визии на партиите и всички те са се изразили в поддръжка на нововъведението. Той изясни като доктор, че когато пациентите не носят здравната си документи от други лечебни заведения, те препредават думите на лекарите, само че се постанова повтаряне на проучвания и работа изначало. "Това е губене на време и средства, а постоянно и излишно разкарване на пациента ", заключи той.

Организацията на работа ще се усъвършенства от електронното опазване на здравето. Ще се усъвършенства и сигурността в последна сметка за пациента. Ще се улесни медицинският личен състав, с цел да може той малко повече време да отделя на диалози с хората, а не да ревизира в кое листче какво е написано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР