Очаква се в края на януари - началото на февруари

...
Очаква се в края на януари - началото на февруари
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Пикът на грипната вълна се очаква в края на януари

Очаква се в края на януари - началото на февруари да бъде пикът на грипната вълна. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в " Денят стартира ".

По думите ѝ занапред ще се разраства циркулацията на грипа, само че и все още инфектираните не са малко. При нас се ускоряват подадените проби, при които се потвърждава грипен вирус, все по-голям % са позитивни, от дълго време подминахме 10-те %, които приказват, че грипът към този момент е при нас, изясни тя.

Проф. Христова предложи да се пазим, с цел да пазим и другите.

" Когато човек се разболее и по-късно оздравее, той към този момент е унищожил вируса в себе си. Ако той не успее да съобщи вируса, до момента в който е болен, на други хора, ще спре циркулацията, което значи: при първи признаци, когато не се усещаме добре, дано да се изолираме ".

По думите ѝ за грипните вируси главно значение има имунната система на организма, само че защото към този момент три години сме в допир със SARS-CoV-2, огромна част от хората са го прекарали безсимптомно.

" Този допир основава подготвеност бързо да се оправим с грипа. От друга страна, за грип имахме две нулеви години и неналичието на тази готовност на нашата имунна система води до това, че протича по-тежко сега ", уточни проф. Христова.

Според нея упованията са грип А (H1N1) да добие превес и да нараства.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР