Очаква се положението с коронавируса да стане още по-сериозно по

...
Очаква се положението с коронавируса да стане още по-сериозно по
Коментари Харесай

Вирусолог каза защо се справяме трудно с COVID-19

Очаква се ситуацията с ковид да стане още по-сериозно по образеца на другите европейски страни. COVID-19 e респираторен вирус. При заразяване с него доста дребна част от хората няма да бъдат инфектирани, съобщи пред Българска национална телевизия заместник-директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания в София проф. Ива Христова.

"Около нас от ден на ден ще излъчва този вирус и шансът да се разболеем е по-висок. Важно е да пазим себе си и околните си ", предвижда тя.

"Нормално е през лятото, когато е по-топло, вирусът да се популяризира по-трудно. Ако през лятото един човек заразяваше един човек, в този момент заразява двама или трима ", изясни тя.

"Не е елементарно за здравната система. Хората са изморени и на лимита на силите си. Затова би трябвало да им помогнем като съблюдаваме ограниченията. Това е минималното, което можем, да създадем, с цел да понижим опцията да се заразим. Нито е толкоз гибелен вирусът, нито е толкоз лек, с цел да не му обръщаме внимание. Все повече към нас ще има хора, които са го преболедували. Инфекцията е доста по-тежка от грип. Сигурно е, че ни чака увеличение на случаите ", счита проф. Ива Христова.

"По въпроса с ограниченията е доста мъчно да се откри салдото да не се блокира страната, а и хората да се запазят. В България разпространяването на болестта е много по-малко, в сравнение с в други европейски страни, което демонстрира, че в случай че ограниченията се съблюдават това ще е задоволително ", уточни тя.

Според нея ще е доста мъчно да спреш един респираторен вирус.

"Към момента салдото е със спазването на ограниченията. Много съответно се работи по откриването на лекуване за този вирус. За тези осем месеца се направи доста, тъй като учените по целия свят се съюзиха. Имаме антивирусни препарати, лекуване с антитела, имаме средства, с които да се потисне прекомерния имунен отговор, има съществени разработки на ваксина и така нататък ", сподели още проф. Христова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР