Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните

...
Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните
Коментари Харесай

ЕЦБ решава днес дали и с колко да повиши лихвените проценти

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) още веднъж да увеличи главните лихвени проценти на днешното си съвещание, давайки сигнал, че не има намерение да спре до такава степен, макар че инфлацията се намалява, а еврозоната влиза в криза, осведоми Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Повишението на цените в еврозоната е паднало до 6,1 на 100 през май, което е много под рекордните 10,6 на 100 през октомври.

За да приключи обаче цикъла от покачвания на лихвите, най-радикалният в историята на институцията, почнал преди 11 месеца, ЕЦБ чака " безапелационни признаци ", че инфлацията може " бързо и стабилно да се върне " към задачата си от 2 на 100. Това съобщи Изабел Шнабел, член на борда на шефовете на ЕЦБ в изявление, оповестено на 7 юни в белгийския вестник " Еко ".

" Все още не сме достигнали тази цел ", добави тя.

ЕЦБ увеличи главната рента с 3,75 процентни пункта от юли предходната година, с цел да се опълчи на нарастването на потребителските цени. 

Очаква се на днешното си съвещание франкфуртската институция да направи още една спомагателна крачка в тази посока, както през май, като референтната рента по депозитите ще доближи 3,5 на 100. 

Ако решението за юни към този момент е взето, то ЕЦБ " ще намекне и за допустимо нарастване " от същия мащаб на съвещанието си през юли, разяснява Андрю Кънингъм от " Кепитъл икономикс " (Capital Economics).

ЕЦБ ще даде и насоки по отношение на идващия спор, който се обрисува - " какъв брой дълго да бъдат поддържани високите лихви, което е доста по-важно от точната последна ставка, до която ще достигнем ". Това акцентира наскоро шефът на " Банк дьо Франс " (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало, който е член и на борда на шефовете на ЕЦБ. 

В тази връзка ЕЦБ ще подчертае, че паричната политика ще остане рестриктивна за по-продължителен интервал от време, предвижда Андрю Кънингъм. 

През март франкфуртската институция планува инфлация от 5,3 на 100 тази година, която да се намали до 2,1 на 100 през 2025 година Икономистите не чакат огромни промени в тези прогнози. 

Така наречената съществена инфлация (която не регистрира електрическата енергия и питателните стоки), различен аршин, който се следи от близко, е траяла низходящата си наклонност - до 5,3 на 100. 

" Нищо не подсигурява, че главната инфлация е достигнала пика си ", предизвести президентката на ЕЦБ Кристин Лагард  Кристин Лагард Кристин Лагард - френски правист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в Съединени американски щати и Франция. От 1981. 

В бранша на услугите, където цените се повишават повече, в сравнение с в индустрията, се чака нов напредък, обвързван с туризма, съгласно " Дойче банк " (Deutsche bank).

С оглед на това, че безработицата в еврозоната е била на най-ниското си ниво от 6,5 на 100 през април, чиновниците са употребявали правото си за договаряния, с цел да възстановят изгубената си покупателна дарба поради мощната инфлация.

Това усилва опасенията за серпантина заплати-цени, която ще укрепи инфлацията в дълготраен проект.

Що се отнася до брутния вътрешен артикул (БВП), той е намалял в еврозоната с 0,1 на 100 сред януари и март, както и през предходното тримесечие, което значи влизане в криза на района, дължащо се в огромна степен на следеното в Германия закъснение.

Тези данни ще " отслабят причините в интерес на няколко други покачвания на лихвите ", съгласно Карстен Бжески от Ай Ен Джи (ING).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР