Очаква се днес правителството на Сърбия да вземе решение за

...
Очаква се днес правителството на Сърбия да вземе решение за
Коментари Харесай

Сръбското правителство решава ще иска ли разрешение да изпрати свои части в Северно Косово

Очаква се през днешния ден държавното управление на Сърбия да вземе решение за изпращане на публично писмо до командването на силите на НАТО в Косово с искане за разрешение Белград да изпрати свои военни и полицейски елементи в четирите северни косовски общини, обитаеми най-вече със сърби.

Това заяви през днешния ден президентът на Сърбия Александър Вучич, съобщи БНР. Той означи, че такава опция е планувана в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната в края на войната в Косово през 1999 година.

В изявление за организация Ройтерс от нощес той разкритикува министъра на външните работи на Германия Аналена Бербок:  " Не знаех, че госпожа Бербок е командваща Кейфор, само че въпреки всичко е добре, че получихме отговор още преди да сме пратили писмото. Това демонстрира обаче, че Берлин май не харесва нито един юридически документ. Всъщност желая да попитам какво би почел Берлин - Хартата на Организация на обединените нации, Резолюция 1244 на Съвета за сигурност, Брюкселското съглашение, Вашингтонското съглашение. Кой от тези документи важи за тях? Или за тях е значима единствено политическата им воля! "

Сърбите в Северно Косово не престават трето денонощие да блокират главните пътища там, като упорстват косовските управляващи да освободят техен съотечественик, някогашен служител на реда, който е упрекнат в нахлуване против косовските органи на реда. Ситуацията там през днешния ден е спокойна за разлика от предходните два дни, оповестява телевизия РТС.

Косовският министър председател Албин Курти назова " опасност с експанзия " предстоящото искане от Белград да изпрати армията и полицията си назад в Косово.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР