Очаква се битовите потребители да преминат от регулирания към свободния

...
Очаква се битовите потребители да преминат от регулирания към свободния
Коментари Харесай

Купуваме ток за у дома от свободния пазар от 2020 г.

Очаква се битовите консуматори да преминат от контролирания към свободния пазар на електрическа енергия от средата на идната година, заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която взе участие в кръгла маса на тематика „ Механизмите за обезпечаване на потенциал като част от бъдещия пазарен модел в България “.

Според Петкова процесът няма да докара до повишаване на тока за бита. „ Пълната либерализация не е еднократен акт, това е развой, който още продължи сред 3 и 5 години. Всички възможни опасности би трябвало да бъдат минимализирани и надлежно покрити по най-хубавия метод. Работим за това в новия регулаторен интервал, избрана част от контролираната цена в действителност да бъде образувана на пазарен принцип. Преди да се подхващат стъпките за цялостна либерализация, наложително изискване е да се плануват ограниченията за отбрана на уязвимите консуматори “, сподели тя.

Като една от ограниченията за продължение на работата на въглищните централи страната ни желае за употребява по този начин наречения механизъм за потенциал. Това е приета от Европейската комисия мярка за обезпечаване на сигурността на доставките на ток.

Според енергийния министър Теменужка Петкова най-хубавият за нас вид е пазарен модел на механизма за потенциал: " Този потенциал ще би трябвало да се предлага на пазара, с цел да има ликвидност на пазара, с цел да има конкуренция и с цел да не води това до недостиг на сила. Защото вие знаете, че когато има недостиг на сила, тогава и цените вървят нагоре. Това, с което тези централи, които ще обезпечават потенциал, ще се явят на пазара, ще бъдат само и единствено разноските за горивната съставния елемент и разноските за излъчвания, в случай че те заплащат такива ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР