Очаква се българското вето върху началото на преговори за членство

...
Очаква се българското вето върху началото на преговори за членство
Коментари Харесай

Ковачевски се съмнява, че България е готова за решаване на споровете с РСМ

Очаква се българското несъгласие върху началото на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз да бъде съществена тематика на днешното посещаване на немския канцлер Олаф Шолц у нас. Той идва в София от Скопие, където тази заран съобщи пред премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски позиция, че страната е подготвена да стартира договаряния за еврочленство, съобщи БНР.

От своя страна Ковачевски съобщи, че Скопие има предпочитание двустранните разногласия бъдат уредени, само че изрази подозрение дали София е подготвена на същото.

" Едно от предварителните условия за сполучливи договаряния е страните, които договарят да имат доверие на процеса. Ние сме страната, която желае да бъде реализирано решение. Също по този начин и Република България би трябвало да бъде готова да направи това. Впрочем съществува една огромна разлика сред нас и Република България ", сподели министър председателят на Северна Македония. "

Според Ковачевски тематиката е станал предмет на вътрешнополитически опълчване в България и не могат да бъдат правени прогнози.

В София този следобяд немският канцлер Олаф Шолц ще беседва с премиера Кирил Петков, а по-късно и с президента Румен Радев.

До момента България публично препотвърждава позицията си, че ветото върху начало на договаряния за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато, единствено в случай че Скопие даде гаранции, че ще извършва Договора за добросъседство.

След главните претенции е прилежащата страна да включи и българите като един от държавотворните нации в своята конституция. Тази позиция беше доказана преди седмицата и пред гостувалия у нас еврокомисар за разширението Оливер Вархеи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР