Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира в

...
Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира в
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Очаква ни продължителен период на висока инфлация

Очаква ни нескончаем интервал на висока инфлация . Това предвижда в изявление за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика.
Панчев чака годишна инфлация сред 8 и 10% , т.е. по-висока от миналогодишната.

Война в Украйна ще натисне цените на силата и може да имаме двуцифрена инфлация оттатък 10-те %, уточни той.

„ Заради количеството напечанати пари през 2020-а идващите години - доникъде на десетилетието - ще бъдат такива със повишена инфлация . Дори да имаме усмиряване на темпа, това не значи, че цените ще спадат . “

На процедура от 2001 година, по-късно 2008 година сме в интервал на рецесии и отговор на тези рецесии, който не ги взема решение, а единствено ги придвижва напред във времето , сподели Стоян Панчев. По думите му се намираме в края на дълготраен дългов цикъл, а приключването на подобен цикъл е много мъчително.

Сега ръководещите компрометират имиджа си на огромни специалисти , счита икономистът. Голям проблем е, че  за 2022 година са планувани три бюджета , съобщи Панчев.

Според него хората, които вземат решения, относително късно са почнали диалога за инфлацията - едвам когато ножът е опрял до кокала .

„ Инфлацията при нас е в резултат на дейностите на Европейската централна банка . Това е вносен проблем . Нашата Българска народна банка на процедура не може да основава инфлация поради валутния ръб. “

Едно от решенията съгласно Панчев е да имаме уравновесен бюджет, което обаче не е по този начин. 

„ Той освен не е уравновесен, а е с значителен недостиг . Капиталовите стратегии са по-скоро проинфлационни. “

Най-бедните ще изнесат огромната доза негативи от инфлацията , предизвести Панчев.

„ Това, което се прави, е малко ангро, нефокусирано и цялата конструкция на бюджета е проинфлационна . “

Според икономиста подпомагането би трябвало да се прави таргетирано и да се знае докога ще важи тази помощ, за да не привиква бизнесът , акцентира Стоян Панчев.

В разширената стратегия за ваучерите има опция за подкрепяне, добави той.

За доста лечебни заведения клиничните пътеки са главният източник на доходи, а последно те са обновени с темпа на инфлацията през август 2020 година Един от пътищата всички общински лечебни заведения да се оправят по-лесно със сегашната рецесия със сметките за ток е актуализация на клиничните пътеки.

Икономистът вижда решение и във финансовата децентрализация - 2 процентни пункта от 10%-ният налог да остават вътре в общината и тя да подкрепя локалните лечебни заведения.

Поемането на сметките за ток на лечебните заведения съгласно Панчев звучи популистки.

Може да се мисли за помощите, които съществуват за изнеса – дотация за мегават час, която за лечебните заведения да е по-висока , разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Помощта поради високите цени на енергоносителите би трябвало да е съсредоточена и раздавана на по-малък брой предприятия и сдружения , тъй като сигурно има бизнеси, които нямат потребност от сходен вид дотация, посочи Стоян Панчев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР