Обявяването на Йоаким Кърчовски за пръв македонски просветител“ е антиисторическо

...
Обявяването на Йоаким Кърчовски за пръв македонски просветител“ е антиисторическо
Коментари Харесай

Историк скочи на РС Македония: Морален разпад!

Обявяването на Йоаким Кърчовски за „ пръв македонски просветник “ е антиисторическо и не дава отговор на истината. Това съобщи в изявление за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.

Той напомни, че самият Кърчовски декларира, че написа на простейший български език, с цел да го направи по-разбираем за хората, бягайки от така наречен старобългарска норма. „ От цялото му творчество и целия му витален път става дума за български просветник “, сподели историкът и добави: Самият Осоговски манастир постоянно е бил център на българската нематериалност освен в региона на Крива паланка, само че и нацяло Кюстендилско.

Това не е първият сходен случай на кражба.

„ Преди няколко години МПЦ канонизира монаха Кирил Пейчинович. Сега с Йоаким Кърчовски имаме еднакъв случай. И двамата книжовници са ранни български будители. Те са доста сходни с свещеник Софроний Врачански. Действат най-много на локално ниво, само че активността и на Кърчовски, и на Пейчинович надвишава територията на днешната районен съд Македония и визира и други български земи в западното българско землище “, означи проф. Павлов.

Според него това е удостоверение, че в Македонската православна черква надвиват сили, които са срещу разговора с Българската православна черква и най-много с България. Ученият прикани България и БПЦ да реагират на сходни обири на историята. Той съобщи, че БПЦ не би трябвало да оставя нашето културно и духовно завещание в непознати ръце.

„ В случая в ръцете на МПЦ, която работи като непозната черква. Всъщност става дума за две църкви – БПЦ и МПЦ, които са наследници на една и съща черква – Църквата на Първото българско царство. Българската патриаршия има безапелационната позиция, че е правоприемник на българската средновековна черква в цялото й етническо землище и че е правоприемник и на Българската екзархия. А в същото време виждаме, че тя изостава сходни персони като Пейчинович и Кърчовски, които са наш нравствен капитал, на благоволението на непознати институции “, съобщи проф. Павлов.

Той дефинира македонизацията на Йоаким Кърчовски – заслужен българин и представител на българското Възраждане – като драматичен акт. Според него, с това си деяние МПЦ нарушава изконни правила на морала и на самата християнска религия.

За да се избегнат кражбата и похищението на българското историческо минало проф. Павлов предлага да се работи интензивно. Той прикани БПЦ да канонизира братя Миладинови като мъченици за вярата и българщината. „ Те в действителност имат мъченическа гибел. Но не се канонизират с претекста, че ще се подразни Вселенската патриаршия. Това са несъстоятелни доводи “, безапелационен е проф. Пламен Павлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР