Обявеното около 5 процента повишение на абонаментните планове на Теленор

...
Обявеното около 5 процента повишение на абонаментните планове на Теленор
Коментари Харесай

Теленор и А1: Поскъпването щеше да е около лев за голяма част от клиентите

Обявеното към 5 % покачване на абонаментните проекти на " Теленор " от февруари 2022 година е щяло да докара до повишение на сметките на половината клиенти на сдружението с под един лев. При А1 плануваното нарастване от 4.1 на 100 за хората с такси за 10, 20 и 30 лева е щяло да бъде надлежно 41 стотинки, 82 стотинки и 1.23 лева месечно.

Това оповестиха двата телекома откакто в четвъртък министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи, че плануваното повишаване ще бъде неразрешено, защото не може да отразява инфлацията за 2020 и 2021 година вкупом. От " Виваком " излязоха единствено с позиция, че са потвърдили през годините, че работят в полза на клиентите си и постоянно са били извънредно почтени и транспарантни в връзките с тях.

И трите мобилни оператора занапред ще се срещат със заповедта на Комисията за отбрана на потребителите и ще решат какво да подхващат. Вероятно тя може да се апелира по административен съд, само че от нея излиза наяве, че с проблема ще бъдат осведомени и комисиите за защита на конкуренцията и за контролиране на известията.

От " Теленор " оповестиха, че са взели нелекото бизнес решение заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от покачването на цените на електрическа енергия, горива, разнообразни артикули и услуги на пазара, както и на вносните съставни елементи, които се влагат при създаване и модернизиране на мрежата .

Компанията съобщи, че са решили да отсрочат индексацията за 2020 година и да е приложат с тази за актуалната година, тъй като решили, че по този начин е най-щадящо за клиентите. За 50% от потребителската база на " Теленор " покачването, чийто прецизен % е щял да се почисти след оповестяването на инфлационния показател, е зяло да бъде под лев с Данък добавена стойност на месе.

Дружеството напомня, че съгласно договорите с клиентите си има право един път годишно да трансформира месечния абонамент с размера на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени, за миналата година, като осведоми потребителя в първата месечна фактура след индексирането.

" Досега " Теленор България " не се е възползвала от правото да индексира цените, само че повишаването на оперативните ни разноски в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и изключително през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение ", написа в позицията на оператора.

Той твърди, че индексацията на цените на мобилните услуги е нормална процедура в Европа, а по данните на Национален статистически институт, а в последните 18 месеца единствено цената на електронните съобщителни услуги е падала в изискванията на тежката пандемия.

Телекомът показва, че в това мъчно време е запазил броя на чиновниците си, доставчиците си си и подизпълнители, без да понижава размера на поръчките си за артикули и услуги към тях.

От А1 обясниха, че още предишния понеделник са уведомили КЗП за желанието си и показват, че индексацията вкупом е подхваната, с цел да се избегне неудобството от две следващи промени в сметките първо с инфлацията от 202011 след това с тази от 2021 година

" Друго преимущество на този метод е, че месечните абонаментни такси ще бъдат индексирани на по-ниска база по отношение на индексацията в две разнообразни години и надлежно крайното нарастване ще бъде по-малко за клиентите ", показват от телекома.

Той също отбелязва, че покачването се постанова поради поскъпналото софтуерно и строително съоръжение, обвързваните услуги и енергийни артикули.

" Разходите ни за основаване и предложение на качествени артикули и услуги се усилват, до момента в който цените ни останаха без смяна през 2020 и 2021 година, а мрежата ни записва все по-голямо натоварване ", написа в позицията на А1.

Операторът декларират, че използването на мобилни и закрепени услуги се е нараснала в пъти през последните години, а цените да вземем за пример за мобилен интернет са доста по-ниски по отношение на преди години.

" Индексацията за настоящата година с показателя за миналата се вкарва в този момент, при съществуването на несъмнено правно съображение. Единствено водени от потребителския интерес, взехме решение индексирането да бъде отразено при започване на 2022 година, когато се генерират фактурите за употребени услуги за месец декември 2021 година ", декларира още компанията.

Тя добавя, че в случай че Комисията за отбрана на потребителите упорства да се приложи незабавно индексацията за актуалната година и настрана в 2022 година - с инфлацията за 2021 година, потребителите ще бъдат сложени в по-неизгодно състояние и ще понесат по-високи цени .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР