Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист

...
Обявеният за издирване от Русия българин Христо Грозев, разследващ журналист
Коментари Харесай

Христо Грозев: Готов съм да бъда изслушан в парламента

Обявеният за търсене от Русия българин Христо Грозев , проверяващ публицист от " Белингкат ", през днешния ден следобед  получи покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за надзор над службите. Това сподели Грозев пред . Поканата е за на следващия ден, 5 януари, когато комисията ще организира постоянно съвещание.

На 31 декември депутатите от " Демократична България " Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов желаеха Грозев да бъде изслушан от комисията , чиито членове са. Тяхното искане беше чуването да е 5 януари, четвъртък, когато всекидневно заседава комисията. И упорстваха, в случай че няма планувано постоянно съвещание за на следващия ден, да бъде свикано изключително. Оказва се обаче, че съвещание има, само че Грозев не е в дневния ред, сподели инспекция на " Сега ". До през днешния ден комисията се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ). Днес шефското място на ротационен принцип зае някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, който е народен представител от " Продължаваме промяната ".

Мирчев и Атанасов оферират в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе обявено, че са били подхванати дейности от страна на институциите, в това число посредством съдействие с партньорските служби. Основанието за искане на чуване на журналиста Грозев е, че " оповестяването на български жител за търсене от страна, спонсор на тероризма, според резолюция на Европейския парламент, съставлява опасност за националната сигурност ", показват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Пред " Сега " Мирчев сподели, че писмото е било изпратено и до Бойко Рашков . Дневният ред за съвещанието на комисията се дефинира от ръководителя й. Мирчев и Атанасов внесоха още веднъж искане до Рашков въпреки всичко Грозев да бъде включен в дневния ред за съвещанието на комисията за на следващия ден, или да бъде свикано настрана изключително съвещание по тематиката. Рашков уточни пред " Сега ", че се прави всичко допустимо Грозев да бъде изслушан на следващия ден или най-късно в петък на изключително съвещание на комисията. Идеята е това да стане като част от предлагането на Политическа партия държавното управление да бъде задължено да събере цялата информация по случая " Грозев ", сподели Рашков пред " Сега ". Бившият вътрешен министър чака Грозев да осведоми депутатите какво знае, какво допуска, какво се притеснява.

Руското Министерство на вътрешните работи към момента не е дало отговор на българското за какво тъкмо се търси Грозев. Това споделиха за " Сега " от Министерство на вътрешните работи. На 29 декември, откакто беше привикана във Външно министерство, съветската посланичка Елеонора Митрофанова предложи Министерство на вътрешните работи да си пита съветските управляващи за какво е издирван Грозев. Министерство на вътрешните работи незабавно разгласи, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР