Обявената от правителството мярка за отстъпка от 25 ст. за

...
Обявената от правителството мярка за отстъпка от 25 ст. за
Коментари Харесай

25 ст. на литър отстъпка за горивата. Защо мярката е грешка?

Обявената от държавното управление мярка за отстъпка от 25 ст. за литър гориво за цялото население на страната е неразумна, съобщи пред Българска национална телевизия енергийният специалист Мартин Владимиров.

" Много по-разумно е да се даде на най-уязвимите групи, които не могат да покриват отговорностите с в енергиен проект и които са лимитирали потреблението си - това важи за към една трета от популацията. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е безразсъдно, тъй като дава неверни тласъци на междинната класа и на по-богатите да употребяват доста повече горива, в сравнение с са им нужни ", акцентира Владимиров.

Според него към семействата и най-уязвимите групи би трябвало да бъдат ориентирани директни кешови прехвърляния, с цел да могат те сами да решат защо да похарчат парите си. " За някои хора пазаруването на съществени хранителни артикули в магазина ще е доста по-важно от зареждането на горива. От тази позиция мярката е по-скоро популистка ", разяснява Владимиров.

Той изясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат към 10% под междинните за Европейски Съюз и България е непрекъснато измежду страните с най-ниски стойности. Това значително се дължи на обстоятелството, че на българския пазар има един водач, който освен преработва горивата, само че и държи две трети от пазара на едро, и има достъп до по-евтиния съветски петрол.

" Ценообразуването в България е по-скоро основано на цените на интернационалните тържища, т.е. може да има понижения от самия главен снабдител на горива в България. И в случай че има някъде, където превозвачите би трябвало да стачкуват, то е пред рафинерията в Бургас ", сподели Мартин Владимиров.

" Цената на суровия петрол на международния пазар се успокои, тъй като множеството търговци и спекуланти към този момент не одобряват риска за ембарго върху съветския нефт толкоз съществено. А даже при използване на ембарго, то към този момент е вкарано ценообразуването, т.е. няма фактори, които да трансформират доста търсенето и предлагането и цената доста да се вдигне ", сподели Владимиров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР