Обвинителен акт за убийството на цивилен украинец срещу руския военнослужещ

...
Обвинителен акт за убийството на цивилен украинец срещу руския военнослужещ
Коментари Харесай

Руски сержант застава пред съда в първия процес за убийството на цивилен в Украйна |

Обвинителен акт за убийството на граждански украинец против съветския военнослужещ сержант Вадим Шишимарин е внесла в съда Главната прокуратура на Украйна. Новината разгласи в служебния си акаунт във фейсбук генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Шишимарин е пълководец на поделение във воинска част 32010 „ Четвърта кантемировска дивизия на Московска област “.

Досъдебното произвеждане против 21-годишния съветски военнослужещ е открило, че на 28 февруари 2022 година Шишимарин е умъртвил невъоръжен гражданин на село Чупаховка в Сумска област. Цивилният е карал колело настрана на пътя.

Малко преди убийството колоната, в която се е намирал сержант Шишимарин е била разрушена от украинските части. Бягайки в оттегляне, Шишимарин и още 4 негови сътрудници са стреляли по частен автомобил и са го лишили от притежателя му. С открадната кола и със спукани гуми агресорите влезнали в селото. По пътя забелязали да се движи мъж, който говорел по телефона. Един от военнослужещите в колата заповядал на сержанта да убие цивилния с цел да не ги издаде на украинските сили.

Шишимарин се прицелил и стрелял няколко пъти през отворения прозорец с автомат „ Калашников “ в главата на 62-годишната жертва. Мъжът е умрял на място единствено на няколко десетки метра от къщата си.

Заподозреният Шишимарин сега се намира в следствения арест в Украйна. Прокурори и следователи на Службата за сигурност на Украйна са събрали задоволително доказателства за присъединяване му в нарушаване на законите и обичаите на войната, в комбиниране с преднамерено ликвидиране (част 2, член 438 от Наказателен кодекс на Украйна). За тези действия сержант Вадим Шишимарин може да получи от 10 до 15 години отнемане от независимост или пожизнен затвор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР